Optuženi sa 15 godina
0

Sutkinja najavila objavu imena britanskih tinejdžera koji su trans djevojku izboli 28 puta

L. S.
Kovčeg učenice Brianne Ghey iznose iz crkve St. Elphin u Warringtonu 15. marta 2023. godine (Foto: EPA-EFE)
Kovčeg učenice Brianne Ghey iznose iz crkve St. Elphin u Warringtonu 15. marta 2023. godine (Foto: EPA-EFE)
Imena dvoje britanskih tinejdžera koji su ubili 16-godišnju Briannu Ghey danas će prvi put biti objavljena nakon što su osuđeni za njeno ubistvo.

Dvojica šesnaestogodišnjaka su se tokom sudskog postupka pominjali samo kao djevojčica X i dječak Y jer je sudski nalog spriječavao njihovu identifikaciju zato što su u očima zakona i dalje maloljetnici.

Međutim, nakon što je par osuđen u decembru, sutkinja Justice Yip presudila je da postoji jak javni interes za ukidanje tih ograničenja. Naznačila je da im prijeti doživotna robija.

Brianna je izbodena na smrt u nasilnom napadu lovačkim nožem u parku u Culchethu blizu Warringtona u subotu popodne u februaruprošle godine.

Na suđenju se čulo da su njene ubice imale "žeđ za ubijanjem" i fascinaciju nasiljem, mučenjem i ubistvima. Sedmicama su razmjenjivali poruke o ubijanju ljudi i detaljan plan za Briannino ubistvo.

Par je sastavio listu za ubistvo još četiri tinejdžera osim Brianne. Na suđenju i u policijskim razgovorima, okrivljavali su jedni druge za ubistvo.

"Zauvijek će me proganjati da sada znam koliko je moje obično neustrašivo dijete moralo biti uplašeno kada je bila sama u parku s nekim koga je nazvala svojim prijateljem. Drago mi je što će mnogo godina provesti u zatvoru i daleko od društva", rekla je Briannina majka Esther Ghey.