Crna hronika
0

Sumnja u pristrasnost u predmetu GRAS: Nakon sutkinje Jahić izuzet i sudija Hajdarević

Piše: A. P.
Tužilaštvo KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kolegij Kantonalnog suda u Sarajevu prihvatio je zahtjev Tužilaštva za izuzeće predsjednika Sudskog vijeća Muhidina Hajdarevića zbog sumnje u pristrasnost u postupku protiv Ibrahima Jusufranića i Branislava Petrovića, bivših rukovodilaca GRAS-a.

Tužilac Senad Osmić je prethodno u obrazloženju kazao kako sudija Muhidin Hajdarević već ima "formirano uvjerenje o dokazima" zbog ranijih odluka koje je donosio te da nepristrasnu odluku mogu donijeti samo sudije koje nisu prije suđenja bile upoznate sa dokazima. Istakao je kako je Hajdarević bio dužan obavijestiti predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu da je ranije donosio odluke u ovom predmetu.

Podsjetimo, Jusufraniću i Petroviću će se suditi za optužbe da su zloupotrebom položaja ili ovlaštenja oštetili GRAS i budžet Kantona Sarajevo.

Ovo je drugo izuzeće koje je Tužilaštvo KS izdejstvovalo u toku februara. Prvo je početkom mjeseca Kantonalni sud u Sarajevu na zahtjev tužioca iz ovog postupka izuzeo sutkinju Indiru Jahić s obzirom da je postojala sumnja u njenu pristrasnost. Naime, njen suprug se zaposlio u GRAS-u u vrijeme dok je optuženi Jusufranić bio direktor te firme.

Nakon toga za predsjednika Sudskog vijeća imenovan je sudija Hajdarević koji je danas također izuzet iz slučaja.