Kantonalni Sud Sarajevo
0

Suđenje ubici beogradske porodice

Piše: A. Kovač
U sarajevskom Kantonalnom sudu zbog bolesti tužitelja sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Dragana Čorlije danas je odgođeno suđenje Damiru Crnjaniju, optuženom za ubistvo tročlane porodice Sitarica u julu 2007. godine u Beogradu. Sljedeće ročište zakazano je za 30. oktobar ove godine.

Prema optužnici, Crnjani je u posjetu tetki Gordani Sitarici došao u noći između 14. i 15. jula 2007. godine u njenu kuću koja se nalazi u beogradskom naselju Bele vode. Zbog koristoljublja, sjekirom koju je pronašao u hodniku kuće, najprije je napao Gordanu, zadavši joj 12 rana u predjelu glave i grudnog koša. Njenog supruga Zorana, koji je bio u kući, iskasapio je sa 22 udarca sjekirom. Posle toga Crnjani je izvršio premetačinu kuće, u kojoj je pronašao 4.700 eura, 1.500 švajcarskih franaka, četiri mobilna telefona i tri fotoaparata.

Da ne bi bilo svjedoka, Crnjani je odlučio da sačeka i rodicu, kćerku Gordane i Zorana, koja je bila obavještena o njegovoj posjeti. Kada se djevojka pojavila u kući, 20 puta je udario sjekirom zadavši joj smrtonosne povrede. Monstrum je potom leševe polio benzinom i zapalio. U dimu se ugušilo i pet pasa koji su bili u kući porodice Sitarica. Crnjani je dvije sedmice nakon ubistva uhapšen u Sarajevu gdje je i nastanjen.