Bez mjera zabrane
252

Sud pustio na slobodu muškarca koji se sumnjiči da je automobilom usmrtio mladića u Tuzli

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Amar Mustedanagić koji je osumnjičen da je koncem prošle godine automobilom u Tuzli usmrtio pješaka Ismara Subašća, a potom pobjegao s mjesta nesreće, pušten je danas na slobodu, saznaje portal Klix.ba.
Saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradao 23-godišnji pješak Ismar Subašić dogodila se 21. decembra prošle godine.

Dva i po sata iza ponoći na mladića je na dijelu tuzlanske magistrale naletio automobil Golf V austrijskih registarskih oznaka, a usljed zadobijenih povreda on je preminuo u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli. Odmah nije bilo moguće utvrditi ko je upravljao automobilom jer je vozač pobjegao s mjesta događaja.

Ismar Subašić podlegao u UKC-u Tuzla (Foto: Facebook)
Ismar Subašić podlegao u UKC-u Tuzla (Foto: Facebook)

Nedugo nakon nesreće dva suvozača su se javila u Policijsku upravu Tuzla, a policajci su zatim uspjeli pronaći i uhapsiti 22-godišnjeg Amara Mustedanagića, pod sumnjom da je upravljao automobilom.

Na prijedlog Tužilaštva TK Kantonalni sud u Tuzli mu je 23. decembra prošle godine odredio jednomjesečni pritvor zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa u stjecaju sa krivičnim djelom neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći.

Nakon isteka ove mjere, Mustedanagiću je na zahtjev Kantonalnog tužilaštva u Tuzli pritvor produžen za još dva mjeseca. Međutim, njegova odbrana je na ovo uložila žalbu koju je nadležna pravosudna institucija prihvatila.

Shodno ovakvoj odluci suda, advokat Bakir Hećimović za Klix.ba je potvrdio da je Mustedanagić danas izašao iz pritvora, bez mjera zabrane.

"Žalba je uložena zbog činjenice da obrazloženje o produženju pritvora nije ponudilo naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni Amar Mustedanagić, ukoliko se nađe na slobodi ponoviti krivično djelo koje mu se stavlja na teret", rekao nam je Mustedanagićev advokat.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je portal Klix.ba ranije došao, Mustedanagić je od ranije poznat policiji, a odsluživao je i zatvorsku kaznu u Kazneno-popravnom zavodu u Tuzli.