Organizirani kriminal
0

Sud BiH troje oslobodio, a dvojicu kaznio sa 10,5 godina zatvora

SRNA
Sud BiH danas je oslobodio Maricu Ćulum, Borisa Samardžića i Iliju Bjeletića, optužnice za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

U istom predmetu, Sud BiH je osudio Nikolu Glušca i Antu Prcu na šest, odnosno 4,5 godine zatvora.

Sudija Suda BiH Ljubomir Kitić je u obrazloženju presude naveo da Ćulumova, Samardžić i Bjeletić nisu bili "karika" u lancu organizovane kriminalne grupe koja je učestvovala u prebacivanju droge skank iz Crne Gore u BiH, radi daljeg transporta, posredovanja i prodaje na području  Hrvatske.

"Analizom dokaznog materijala, među kojima su bili i telefonski razgovori, utvrđeno je da navedena tri lica nisu pripadala organizovanoj kriminalnoj grupi, dok je za Glušca i Prcu dokazano da su učestvovali u prodaji  skanka", rekao je Kitić. 

Zločinačka organizacija je u periodu od februara pa do kraja avgusta 2008. godine, vršila neovlašten međunarodni promet opojnim drogama. 

Strane u postupku imaju pravo žalbe Apelacionom sudu BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da će na oslobađajuće presude Ćulumovoj, Samardžiću i Bjeletiću biti uložena žalba.
Ranije su u istom predmetu osuđena četiri lica, među kojima je i vođa kriminalne grupe Željko Ilić, kojem je izrečena kazna zatvora od 11 godina.