Crna hronika
3

Sud BiH: Potvrđena presuda fatalnoj pripravnici Željki Bukmir

Piše: E. F.
Željka Bukmir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željka Bukmir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sud BiH potvrdio je danas presudu izrečenu u prvostepenom postupku Željki Bukmir, bivšoj fatalnoj pripravnici ove pravosudne ustanove, saznaje Klix.ba. Njoj je, podsjećamo, krajem novembra prošle godine dosuđena uvjetna kazna zatvora od šest mjeseci i to zbog odavanja tajnih podataka osobama osumnjičenim za organizirani kriminal.

Naime, Željka je tadašnjom prvostepenom presudom oglašena krivom za krivično djelo povrede postupka te joj je izrečena ova kazna koja neće biti izvršena ukoliko ne počini novo krivično djelo dvije godine nakon pravosnažnosti presude.

Hasija Mašović, sutkinja koja je izrekla današnju presudu, kazala je kako su uzeti u obzir svi dokazi u ovom postupku.

Podsjećamo, Bukmir je bila u središtu skandala, ali i istrage koju je FUP godinama vodio protiv nje. Na koncu je protiv nje podignuta optužnica jer je krajem 2011. godine, radeći kao sudska pripravnica u Sudu BiH, zloupotrijebila službeni položaj i povrijedila tajnost postupka u okviru predmeta koji je Tužiteljstvo BiH vodilo protiv više osumnjičenih sa područja Hercegovine, za organizirani kriminal, krijumčarenje, nedozvoljenu proizvodnju i rasturanje neocarinjene robe.

Podsjećamo, fatalna pripravnica je, nakon što je saznala da se u određenom predmetu vode posebne istražne radnje, pod kodnim nazivom "Ota More”, koje su na temelju naredbe Suda BiH provodili Tužiteljstvo BiH i Federalna Uprava policije, kontaktirala prvoosumnjičenog u predmetu Ivicu Tomića, kojeg je poznavala, jer se radi o osobi sa područja Ljubuškog. Osumnjičenom je kazala da se protiv njega i više drugih osoba provodi istraga, odnosno da ih prisluškuju.

Nakon toga, osumnjičeni pripadnici organizirane grupe prestali su komunicirati telefonima i promijenili brojeve telefona, što je dovelo do nemogućnosti prikupljanja dokaza, te obustave istrage u tom predmetu.

Cijela afera je razotkrivena nakon što je Bukmir 17. maja 2012. privedena na saslušanje u sjedište Federalne uprave policije u Sarajevu. Tada je izvršen pretres na području Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) i Istočnog Sarajeva, gdje je Bukmir stanovala.

Istražitelji su tokom pretresa oduzeli određene predmete koji su interesantni za daljnju istragu. Tokom istrage predmeti su vještačeni u Centru za forenzičku i informatičku podršku Federalne uprave policije. Policija je Bukmir oduzela mobitel, a tražili su laptop, rokovnike i dokumente, koje tada nisu pronašli.

Mlada pripravnica je privukla pažnju policije jer se tokom prakse zanimala za prisustvovanje nekim ročištima, kao i za predmete te istrage, iz kojih su, navodno, curile informacije osumnjičenim i njihovim advokatima.

Vezani članci