Crna hronika
0

Sud BiH: Potvrđena optužnica u predmetu "Čago i drugi"

SRNA
Sud BiH potvrdio je optužnicu u predmetu "Fahrudin Čago i drugi", koja tereti nekoliko fizičkih i pravnih lica za organizovani kriminal, poresku utaju i pranje novca kojima su budžeti BiH i Federacije BiH (FBiH) oštećeni za 3.375.644 KM.

Optužnica je potvrđena protiv Fahrudina Čage, Smaila Mujčinovića, "Čago komerc" Zenica, Nermina Demirovića, Enesa Pašalića, Mersihe Kvrgić, Selme Imamović, Maje Relja, Merime Šabanović, Alije i Adnana Raščić, "AiR vodenica" Visoko, Safeta Čolaković i "Sejfti i ko" Mostar, saopšteno je iz Suda BiH.

Sud BiH je potvrdio optužnicu i protiv Esada Jazvina, "ES komerc" Mostar, Ede Čolakovića, "King BH" Mostar, Osmana Kantića, "Nerkomerc"  Jelah, Jasmina Mustafića, Mirava Dropića, "Fazeh"  Tuzla, Seada Salihbegovića, "Gamadeus"  Kalesija, Nedžada Galića, "Ama prom"  Tuzla.  

Optužnicom su obuhvaćeni i Amalija Tomić, "Tim Hans"  Tuzla, Mladen Marković, Branko Leko, "Art prom"  Grude, Rasmin Alajbegović, "BH komerc"  Kakanj, Nermin Mujanović i "Belmin komerc"  Živinice. 

Prvooptuženi Čago tereti se da je od početka 2006. do kraja oktobra 2009. godine organizovao i rukovodio pripadnicima ove grupe za organizovani kriminal, koja se tereti za smišljeno i zajedničko djelovanje s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi veće vrijednosti. 

Kako se navodi u optužnici, ova grupa za organizovani kriminal bila je dobro hijerarhijski ustrojena, sa jasno podijeljenim ulogama, gdje je prvooptuženi Čago, kao organizator grupe sa njom rukovodio zajedno sa direktorom preduzeća "Čago komerc" Zenica, drugooptuženim Mujčinovićem kao najbližim saradnikom, koji je po njegovim uputstvima postupao i upravljao radom ovog preduzeća. 

Ostali pripadnici grupe za organizovani kriminal u "Čago Komerc" sačinjavali su dokumentaciju o fiktivnom prometu cigareta, vodili internu - skrivenu blagajnu i pronalazili pomenute optužena pravna lica na koje se, na osnovu sačinjene fiktivne dokumentacije o navodnoj prodaji robe (cigareta), prebacila obaveza plaćanja PDV-a. 
Optužnica navodi da je na ovaj način izbjegnuto plaćanje obaveza propisanih poreskim zakonodavstvom BiH i Federacije BiH, i to PDV-a 1.661.300 KM, i poreza na dobit 1.714.344 KM, odnosno ukupno 3.375.644 KM.