Crna hronika
20

Sud BiH: Hamdo Dacić oslobođen, Zorniću pet godina zatvora zbog pranja novca

Piše: CIN
Haris Zornić
Haris Zornić
Sud BiH je Harisa Zornića osudio na pet godina zatvora za pranje novca a oslobodio ga optužbe da je trgovao drogom. Acik Can je osuđen na zatvorsku kaznu od dvije i pol godine zatvora za pranje novca i trgovinu drogom, dok je Hamdo Dacić oslobođen svih optužbi.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je danas oslobodio Hamdu Dacića i njegovog brata Harisa Zornića (koji se ranije zvao Ljutvija Dacić) za organizovani kriminal i prodaju droge, dok je Zornića osudio na pet godina zatvora za pranje novca. Turčina Acika Cana, njihovog poslovnog partnera, Sud BiH je osudio na dvije i pol godine zatvora za trgovinu drogom i pranje novca.

Zornić je dužan vratiti 1,6 miliona KM koje je uložio u gradnju hotela Exclusive u Rajlovcu, a za koje je Sud BiH utvrdio da potiču od krivičnog djela porezne utaje, koje je osuđeni počinio u Njemačkoj. Na ovaj način Sud BiH je osporio tvrdnju Tužilaštva BiH da su Zornić, Dacić i Can novcem od prodaje droge gradili pomenuti hotel. Mjere zabrane raspolaganja hotelom su na snazi do izricanja pravosnažne presude, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo.

Mirsad Strika, sudija Suda BiH, tokom čitanja presude kazao je da je Can osuđen za trgovinu drogom zbog toga što je 2006. godine prikrivenom istražitelju dao dva grama heroina tokom dogovaranja o isporuci od 10 kilograma ove droge. Međutim, na dan primopredaje droge, Acik Can je primijetio policijsku prisutnost pa toga nikada nije došlo. Za pranje novca, Sud BiH mu je odredio dvije godine zatvora, a za trgovinu drogom jednu godinu. Kazna je objedinjena i izrečeno mu je ukupno dvije i pol godine zatvorske kazne.

S obzirom da je Can u pritvoru proveo dvije i pol godine, samim tim je već izdržao zatvorsku kaznu. Slično je i sa Zornićem, koji je u pritvoru proveo dvije godine i devet mjeseci, tako da će mu se kazna umanjiti za ovaj period.

Fahrija Karkin, Canov advokat, rekao je da će u žalbi, između ostalog, navesti da su Sud nije imao pravo ograničiti kretanje njegovom klijentu zbog toga što je već izdržao kaznu.

Također, preduzeće Majorka iz Sarajeva, koje su osnovali Zornić i Can, dužno je vratiti 100.000 KM nelegalno stečenog novca.

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, rekao je da Tužilaštvo nije zadovoljno presudom te je najavio žalbu. Također, Zornićev advokat, Vlado Adamović je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva rekao da su djelomično zadovoljni presudom te da će također uložiti žalbu, posebno na dio oko povrata novca. Haris Zornić je dodao da su optužbe Tužilaštva oko prodaje droge farsa i da je sud ovom presudom to pokazao.

Hamdo Dacić, koji je oslobođen od svih optužbi, nije krio zadovoljstvo prilikom izlaska iz sudnice, te je novinarima CIN-a kazao da je prezadovoljan odlukom Suda.

Tužilaštvo BiH je u novembru 2009. godine optužilo ovu trojicu za krivična djela organiziranog kriminala i trgovine drogama, dok su Zornića, Cana i njihovu firmu Majorka iz Sarajeva optužili za krivično djelo pranje novca. Turčina Cana Tužilaštvo je još teretilo i za nezakonito nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije, od čega je danas oslobođen.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Zornić i Dacić organizirali zločinačku organizaciju, kojoj je u vremenskom periodu od 1998. godine do kraja 2006. godine pristupio veliki broj osoba koje su vrbovali i angažirali na prijevozu, skladištenju, čuvanju i naplati heroina. Također, u optužnici se navodi da su njih trojica u januaru 2002. godine u osnovali preduzeće Majorka, isključivo radi legalizacije nezakonito stečene imovinske koristi.

Tužilaštvo BiH navodi da su preko ovog preduzeće u nekoliko navrata BOR banci podnijeli zahtjev za dodjelu kredita u ukupnom iznosu više od milion KM, a sve radi prikrivanja stvarnih izvora finansiranja izgradnje hotela Exclusive u Rajlovcu.

CIN je prije tri godine objavio priču o Dacićima i njihovom partneru iz Turske, koji su u sarajevskom prigradskom naselju Rajlovac sagradili hotel Exclusive, koji je prema Tužilaštvu BiH finansiran novcem stečenim prodajom droge.

Dacići su uhapšeni u februaru 2009. a suđenje je počelo 21. januara 2010. godine, kada su se sve trojica izjasnili pred Sudom BiH da nisu krivi. Glavni pretres je počeo 9. marta 2010. godine.