Nakon ubistva u Grudama
0

Stjepanović u bjekstvu, Iličić čeka presudu

Piše: A.Kovač
Splićanin Aljoša Stjepanović koji je sa Vjekoslavom Iličićem osumnjičen za krivično djelo razbojništvo u pokušaju, pri čemu je ubijen Mladen Palac iz sela Višnjica kod Gruda, i dalje je u bjekstvu. Ovu informaciju potvrdio nam je Damir Čutura, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona.

Naime, misleći da u kući imaju između 50.000 i 60.000 maraka, Stjepanović i Iličić su se dogovorili da 20. decembra 2007. godine opljačkaju porodicu Palac.

Iličić, naoružan pištoljem isključio je jedan red osigurača struje. Kako je u jednom dijelu kuće nestalo struje, Marija Palac, supruga ubijenog, otključala je ulazna vrata kako bi vidjela što se događa.

U tom trenutku Iličić je Mariju fizički napao, a nakon što je čuo da njegova supruga vrišti, iz kupatila je izišao i Mladen Palac. Pred ulaznim vratima počeo se hrvati s Aljošom Stjepanovićem koji je, također, bio naoružan automatskom puškom. Obojica su pali niz stepenice, prilikom čega je došlo do opaljenja nekoliko hitaca iz puške. Mladen je od Stjepanovića uspio oteti pušku, nakon čega je ovaj počeo bježati. Vidjevši kako se odvija situacija, Iličić je kao štit uzeo Mariju Palac i počeo se spuštati niz stepenice. U jednom momentu Iličić je ispalio hitac pogodivši Mladena u vrat. Uslijed jakog krvarenja Mladen Palac je umro na putu prema mostarskoj bolnici.

Inače, Vjekoslav Iličić je uhapšen nekoliko dana nakon ubistva i presudom Kantonalnog suda u Širokom Brijegu osuđen je na 17 godina i šest mjeseci zatvora. Međutim, nakon žalbe, Vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH ukinulo je presudu.

Prema riječima Ilhane Tahmaz – Jamak, portparola Vrhovnog suda FBiH, izricanje nove presude Iličiću očekuje se sredinom ovog mjeseca.