Održano novo ročište
16

Stjepanović: Ispucao sam više zolja nego što je Turković vidio na filmovima

Piše: F. Bakić
Optuženi Saša Stjepanović danas je u Sudu BiH u nastavku suđenja Zijadu Turkoviću i ostalima tokom svjedočenja izjavio da je za bunker za drogu u auspuhu BMW-a, kojeg je kupio od Isljama Kalendera saznao tek kada je uhapšen i da se tada osjećao kao da propada u centar zemlje.

U optužnici je, podsjetimo, navedeno da je u ovom bunkeru prevožena droga. Stjepanović je ustvrdio da je sa vozilom prelazio granicu, ali da je išao u posjetu svojoj i supruginoj familiji u Hrvatsku, dok je u ostale zemlje išao kako bi donio dijelove za aparate za firmu u kojoj je tada radio.

"Turkovića sam upoznao u kafiću Bakira Ibrahimovića na Dobrinji 2006. ili 2007., gdje sam tada radio. Odatle poznajem i Kalendera, dok sam Emira Zekovića na tom mjestu samo viđao. Vozio sam tada Audi koji je puno trošio, te sam želio zamjeniti vozilo. Kalender mi je 2008. prodao BMW za 15 hiljada maraka, za šta smo ja i moja djevojka podigli dva kredita. Kalender je u sudnici pričao da mi je vozilo prodao za 30 hiljada maraka, što nije istina. Kalender je uzeo moju ličnu kartu, te mi je kasnije dao saobraćajnu dozvolu za BMW. Ispričao mi je i da je auto servisirano, a kada se ubrzo pojavio prvi kvar, BMW sam odvukao pred njegovu kuću da snosi troškove popravke i tada sam jedini put bio kod Kalendera. Ni njega ni Zekovića nisam vidio od 2008. godine", rekao je Stjepanović.

Tokom svjedočenja je govorio da je za bunker u BMW-u saznao tek kada je uhapšen, da je prije hapšenja znao da ga prate, te da je u pritvoru na njega vršen svakodnevni pritisak da, kako kaže, prizna nešto što nije uradio. Bunker u vozilu je, prema njegovim riječima, napravio Kalender, koji ga je prilikom prodaje i prevario, jer mu nije rekao šta je ugrađeno u BMW-u. Za Kalendera je još naveo da je iznio niz laži kada je svjedočio.

"Kalender je pričao, između ostalog, da je Turković mene vodio na obuku da pucam iz zolje. Turković nije služio JNA niti je ovdje bio u ratu. Obišao sam mnoga ratišta u i oko Sarajeva i ispucao sam više zolja nego što su ih Turković i Kalender vidjeli na filmovima“, dodao je Stjepanović.

Svoj iskaz dala je i njegova nevjenčana supruga Nataša Pejaković. Na Turkovićevo pitanje da li je bila prisutna kada je Azra Radončić nudila finansijsku pomoć Šejli Turković samo da u javnosti ne pominje njenog supruga, Pejaković je odgovorila potvrdno.

Prije saslušanja svjedoka, Turković je ponovo zatražio izuzeće predsjedavajućeg Vijeća Ize Tankića i člana Vijeća Biljane Ćuković. Kao razlog zahtjeva je između ostalog naveo da je Tankić sudio u predmetu pljačke Cargo centra, i da je Ćuković bila sutkinja u prethodnom postupku. Zahtjev za izuzećem je odbijen, te je Turković zatim tražio i da mu se dopusti 30 dana da se pripremi za nastavak postupka, da mu je narušen koncept odbrane, jer mu je od 70 predloženih, odbijeno 50 svjedoka. Međutim, i ovaj je prijedlog odbijen.

"Ranije nisam znao svoja prava. Kupio sam knjigu od 1.700 stranica o zakonu i uredno je čitam", prokomentarisao je Turković.

Milenko Lakić je najavio da će od ponedeljka početi štrajk glađu, da ne vidi svrhu zašto ga dovode u sudnicu, kada su odbijeni svi prijedlozi za saslušanjem njegovih svjedoka. Kasnije je, prilikom svjedočenja Stjepanovića, zbog komentarisanja udaljen iz sudnice.

Nastavak suđenja planiran je za 28. mart, saslušanjem svjedoka Stjepanovićeve odbrane.