Crna hronika
5

Stipe Križanac, najtraženiji bandit u Hrvatskoj, uhapšen u Vitezu

Piše: E. F.
Stipe Križanac, najtraženiji bandit u Hrvatskoj, uhapšen je u Vitezu te se trenutno nalazi u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici, gdje izdržava dvije zatvorske kazne koje su mu izrečene u našoj zemlji.

Podsjećamo, Križanac se nalazi na čelu kriminalne bande koja je varala penzionere iz Republike Hrvatske pa je zbog toga jedan od najtraženijih bandita u susjednoj zemlji. Na teret mu se stavlja 17 različitih krivičnih djela. U KPZ-u Zenica nakon hapšenja u Vitezu po potjernici Općinskog suda u Travniku služi dvije zatvorske kazne, jednu dvogodišnju i drugu od sedam mjeseci.

Inače, organizovana kriminalna grupa kojom rukovodi Križanac, poznat i pod nadimkom Franjo, poznata je pod nazivom Biljanska skupina.

Križanac se, prema policijskim izvještajima, kao i drugi članovi njegove grupe starijim osobama predstavljao kao službenik neke banke ili pak policijski službenik te je od njih uzimao važeće bankovne kartice, a davao im lažne i potom sa njihovih računa podizao novac koji je zadržao za sebe.

"Dobra večer, gospođo. Ovdje policija. Inspektor Tomislav Perković pri telefonu. Vaš račun je provaljen, ali ne brinite, sve smo uspjeli zaustaviti, samo trebamo još malu pomoć od vas...", riječi su uz pomoć kojih su prevarene stotine penzionera u susjednoj Hrvatskoj.

Niz provedenih istraga pokazao je kako postoji organizovana kriminalna grupa koja djeluje s područja Hercegovine i srednje Bosne. Naime, na području Čitluka i Viteza nalazile su se osobe koje bi telefonom nazivale brojeve penzionera po Hrvatskoj predstavljajući se kao policajci, a zatim bi zadavale komande "mobilnim jedinicama" po Hrvatskoj koje bi odlazile na kućne adrese žrtava i na prevaru uzimale kartice.