Novi zastrašujući slučaj
41

Štićenica doma za djecu bez roditeljskog staranja u Banjoj Luci pokušala izvršiti samoubistvo

S. Š.
Dom Rada Vranješević (Foto: RTRS)
Dom Rada Vranješević (Foto: RTRS)
Djevojčica koja je štićenica banjalučkog Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" pokušala je izvršiti samoubistvo.

Kako pišu "Nezavisne novine", djevojčica je uzela kabl i svezala ga oko vrata i zatim za radijator, te pokušala izvršiti samoubistvo, ali su je štićenici doma koji su stigli reagovati na vrijeme spasili i spriječili tragediju.

Prema navodima, djevojčica je od prije mjesec dana sa Psihijatrije u Banjoj Luci prebačena u dom, a kada je stigla imala je vidljive povrijede po tijelu od samopovrijeđivanja.

Podsjetimo, dom "Rada Vranješević" od ranije potresaju stravične priče. Naime, u januru je policiji je prijavljen slučaj mogućeg seksualnog napastvovanja 17-godišnje maloljetnice od strane uposlenika doma.

Tada je pokrenuta istraga protiv portira zaposlenog u domu, osumnjičenog da je seksualno zlostavljao drugu maloljetnicu.

Početkom ovog mjeseca, u Bosanskoj Gradišci su pronađene dvije štićenice koje su pobjegle iz doma. Jednoj od djevojčica je nepoznata osoba slala pisma i poruke preko društvenih mreža.

Zbog ovih ranijih dešavanja, Vladimir Kajkut, direktor Doma "Rada Vranješević" je tada podnio ostavku na mjesto direktora ove ustanove, a Vlada RS je imenovala v.d. direktoricu Darijanu Kecman.