Jutro poslije
3.9k

Šteta u desetinama miliona KM: Uništen mostarski Bingo, radno mjesto za više od 100 ljudi

Piše: R. D.
Nakon noći u kojoj je potpuno izgorio objekat Hipermarketa "Bingo", na sjevernom ulazu u Mostar, šteta se može procjenjivati u desetinama miliona KM, a sasvim je sigurno da će posljedice osjetiti cijeli grad Mostar.

Vatra je još tinjala na pojedinim mjestima, objekta koji je sinoć bio prepun kupaca, kad smo ranim jutrom došli na njegov zgarište. Dežurne ekipe policije i vatrogasaca su još uvijek na terenu, a svi oni još sabiraju utiske nakon teške noći.

"Sva je sreća da nema ljudskih žrtava, ali svi smo bili ozbiljno ugroženi", govori nam jedan od vatrogasaca koji nakon neprospavane noći još uvijek dežura ispred izgorjelog tržnog centra.

Bile su to scene koje Mostar ne pamti još od ratnih razaranja.

"Vatra se širila nevjerovatnom brzinom, doslovno za pola sata cijeli objekat je bio u plamenu, ne znam da se moglo uraditi išta više od spašavanja ljudskih života", kazao nam je jedan od vatrogasaca.

Bingov tržni centar u bivšoj fabrici Hekom otvoren je 15. jula 2011. godine, obuhvatao je oko 2.500 m2, te je zapošljavao više od 100 radnika. Investicija je tada predstavljana u vrijednosti od 12 miliona KM, a štete iz današnje perspektive mogu biti još samo veće, kad se zna veličina tržišta koje je pokrivao, te broj porodica koje su direktno ili indirektno živjele od njega.

U toku noći objekat je posjetio i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, te kazao da će ova tragedija ostaviti ozbiljne posljedice na cijeli grad Mostar.

Do ovog trenutka još uvijek nema informacija o mogućem uzroku požara.