Raste broj oboljelih
9

Starica iz Mostara prva žrtva gripe tipa B

Klix.ba
Sveučilišna klinička bolnica Mostar (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sveučilišna klinička bolnica Mostar (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U četvrtak je u Mostaru od gripe tipa B preminula 77-godišnja žena, potvrdili su to iz klinike za zarazne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice.

Prema riječima doktora Jurice Arapovića, ove sezone je mnogo porodica pogođeno gripom i više od 50 posto pacijenata smještenih u klinici ima takve simptome, piše Bljesak.info.

''Zabilježen je prvi smrtni slučaj zbog gripe koja je testiranjima dokazana. Žena je imala tešku upalu pluća koja je rezultat gripe", rekao je prof. dr. Jurica Arapović iz Klinike za zarazne bolesti SKB Mostar.

Pojasnio je kako se radi o starijoj ženi koja je rođena 1941. i koja je izvjesno vrijeme bila teže pokretna.

"Velika je i cirkulacija pacijenata kroz našu ambulantu, puno je slučajeva gripe zabilježeno u ambulantama primarne zaštite, u domovima zdravlja, tako da je puno oboljelih, a vrhunac očekujemo krajem ovog mjeseca, kad se djeca vrate u škole i kad to uzme maha. Zbog povećanog broja zaraza gripom ograničene su posjete u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru", dodao je Arapović.

Prema riječima dr. Arapovića ove sezone je dosta porodica pogođeno gripom. Više od pola pacijenata smještenih u klinici u Mostaru ima simptome gripe.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH ranije su saopćili kako u Federaciji trenutno ima 10.347 registrovanih pacijenata s oboljenjima sličnim gripi.

"Gripa je jedan od najznačajnijih uzroka morbiditeta i mortaliteta od zaraznih bolesti. Svake godine blizu deset posto evropske populacije se zarazi virusom gripe. Najviše su ugroženi stariji ljudi, djeca i osobe s hroničnim oboljenjima koji su u najvećem riziku od ozbiljnih komplikacija koje uključuju upale pluća, miokarditis (upalu srčanog mišića) i encefalitis (upalu mozga), koje mogu dovesti do smrti", navedeno je iz zavoda.