Nastavak suđenja Turkoviću
0

Stana Bunjevac: Nazvali su mog brata i rekli da će ga ubiti

Piše: F. Bakić
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Stana Bunjevac, sestra ubijenog Rajka Milovanovića, ispričala je danas u Sudu BiH na suđenju Zijadu Turkoviću i ostalima, koji su optuženi za pripadnost zločinačkoj organizaciji, kako je prije nestanka, njenog brata pozvao neko sa crnogorskog broja i rekao da će ga ubiti.

Bunjevac je u sudnici govorila da nakon udaje nije bila u dobrim odnosima sa bratom te da su se od 1999. godine samo jednom vidjeli, kada ju je posjetio u Ugljeviku. Za Rajka je još ispričala da mu je zamjerala što nije htio da se zaposli, da su mu idoli bili neobični ljudi, kao i da je u KPZ Kula izdržavao kaznu od tri godine zbog saobraćajne nesreće. Posljednji put Stana se sa bratom čula telefonom polovinom aprila 2010. godine.

"Prije bratovog nestanka me sa crnogorskog broja nazvao muškarac i tražio Rajkov broj. Brat me poslije nazvao i rekao mi da nisam smjela dati njegov broj, jer ga je taj čovjek zvao i rekao mu da hoće da ga ubije. Tražio je od mene da više nikome ne dajem njegov broj. Inače, brojeve mobitela je stalno mjenjao. Tri ili četiri mjeseca nakon njegovog nestanka sam govorila majci da nestanak prijavi policiji, ali mi je ona odgovorila da to ne smije uraditi", kazala je Bunjevac te se pridružila krivičnom gonjenju optuženih ukoliko se dokaže da su krivi za Rajkovo ubistvo.

Sa Milovanovićem se 2009. godine u kafiću Bokačo na Malti upoznala svjedokinja Lejla Efendić, koja je tada radila u tom objektu. I ona je potvrdila da je Milovanović stalno mijenjao telefonske brojeve, da u Sarajevu ne bi bio po mjesec dana, pa bi zatim došao, da je u Bokačo sa njim dolazio izvjesni Anes, a da je po Rajka dolazio Emir Zeković. Efendić je dodala da se sa Milovanovićem posljednji put vidjela u martu 2010. godine kada joj je rekao da se sa nekim posvađao, da ide kod majke i da želi promijeniti način života.

U svojstvu svjedoka danas je saslušan i Himzo Ćato koji je u Hrvatskoj osuđen zbog prodaje droge, ali kaznu izdržava u BiH. Ćato je rekao da je 2005. ili 2006. godine kupio BMW i da je vozilo nakon dvije godine prodao optuženom Saši Stjepanoviću za 10.000 eura te da mu je novac dao optuženi, kojeg je i prepoznao u sudnici. Stjepanović je optužio svjedoka da laže, zbog čega ga je predsjedavajući Vijeća Izo Tankić i opomenuo. "U životu ga nisam vidio. Kupio sam auto od Isljama Kalendera", izjavio je Stjepanović.

Vijeću se na kraju obratio i Turković te izjavio: "Predlažem da ova dva korumpirana tužioca odu po nagradu kao zaštitnici Keljmendija i Radončića. Nagrada ih čeka u Avazu".

Nastavak suđenja Turkoviću i ostalima je zakazan za 4. oktobar.