Crna hronika
0

Stabilno stanje vladike Hrizostoma

FENA
Zdravstveno stanje vladike bihaćko-petrovačkog Hrizostoma koji je jučer primljen na Kliniku za neurologiju Kliničkog centra Banja Luka je stabilno, ali će i dalje ostati na posmatranju, saopćio je ljekar Siniša Miljković.

"Kod vladike Hrizostoma su uočene povrede glave koje ukazuju na to da je brutalno pretučen", kazao je Miljković precizirajući da je tim ljekara ove klinike izvršio pretrage, kao što su CT glave, rendgen pluća, grudnog koša, kičme, a vladiku su pregledali i ljekari specijalisti za endokrinologiju i kardiologiju.

Soba u kojoj je smješten vladika Hrizostom je pod policijskim nadzorom, a kako je naveo direktor Kliničkog centra Banja Luka Milan Skrobić, pacijent je medicinski potpuno zbrinut i stanje mu je sada stabilno.

Načelnik Klinike za neurologiju Milan Arbutina potvrdio je da su prilikom prijema pacijenta bili vidljivi znaci napetosti kao posljedica pretrpljenog straha.

Oko dva sata ujutro u ponedjeljak u Eparhiju bihaćko-petrovačku u Bosanskom Petrovcu je provalilo više osoba koje su vladiku Hrizostoma zatekli u njegovoj spavaćoj sobi.

Napadači su mu svezali ruke i noge i prijeteći mu smrću tražili od njega da im kaže gdje je novac. Jedan od napadača sjeo mu je cijelom težinom na leđa i davio ga peškirom, a potom ga je tukao šakama i kopčom od njegovog monaškog pojasa, saopćeno je iz Eparhije.

Pripadnici MUP-a RS-a su prije dva dana u Šipovu uhapsili Mladena P. (21) iz Jajca zbog sumnje da je učestvovao u premlaćivanju vladike Hrizostoma, ali je ubrzo pušten. On je predat Policijskoj stanici Bosanski Petrovac, gdje je poslije ispitivanja utvrđeno da nema veze s napadom na vladiku. Pušten je, ali će protiv njega biti podnesena prijava zbog provale u prostorije Eparhije u martu.

Prema nezvaničnim informacijama, bilo je privođenja još nekih osoba koje se mogu dovesti u vezu s ovim napadom.