Najopsežnija akcija
531

Spasioci od Sarajeva do Doboja tragaju za tijelom Aldina Mulića, uključen i helikopter

Piše: E. M.
Pripadnici FUCZ s bazom kod petlje Lašva (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Više od 700 spasilaca, helikopter Federalne uprave policije, psi tragači te rafteri od jutros detaljno pretražuju korita Miljacke i Bosne s ciljem pronalaska tijela mladića Aldina Mulića koji je prije sedam dana pao u rijeku Miljacku.

Federalna uprava civilne zaštite, kao i proteklih dana, i danas rukovodi akcijom pronalaska tijela Aldina Mulića za kojim se traga već sedam dana na lokalitetu od Sarajeva do Doboja.

U akciju pronalaska proteklih dana bili su uključeni pripadnici i Civilne zaštite Republike Srpske te pripadnici MUP-ova ZDK i KS, kao i pripadnici gorskih službi spašavanja te drugih spasilačkih organizacija koje su vršile vizuelni pregled i pretragu terena na vodi.

U izjavi za Klix.ba voditelj akcije potrage od Lašve do Doboja Sead Vrana je izjavio kako će u toku dana biti detaljno pregledane obje strane korita rijeke Bosne dužine više od 70 kilometara.

"U toku dana ćemo pretražiti obje obale Bosne, a na vodi su i čamci koji vrše pretragu na vodi. U akciju su uključeni pripadnici FUCZ-a, GSS-ova, Crvenog križa i drugih spasilačkih timova koji su nam se priključili u ovoj akciji. Danas je voda dosta sporija i nižeg vodostaja, što olakšava rad na terenu pa vidjet ćemo šta će biti u toku dana", izjavio je Vrana.

U današnjoj akciji policijski službenici Zeničko-dobojskog kantona i Kantona Sarajevo, osim pretrage terena, angažovani su i na sprečavanju samovoljne pretrage terena od mještana.

"Policijski pripadnici danas će biti na terenu i sprečavati samovoljne neorganizovane prilaske koji mogu rezultirati ometanjem naših timova pa i neželjenim povredama jer ti ljudi nisu spremni i ne znaju kako se ponašati u ovakvim akcijama", dodao je Vrana.


Helikopter Federalne uprave policije danas će pregledati korito rijeke Bosne od Sarajeva do Doboja, a na vodi je angažovano 26 čamaca te psi tragači koji pretražuju korita rijeka.