Opsežna akcija
54

Spasilačke ekipe u potrazi za Esadom Omersoftićem detaljno pretražuju teren od Maglaja do Doboja

Piše: E. M.
Pretraga rijeke Bosne kod Maglaja (Foto: FUCZ)
Pretraga rijeke Bosne kod Maglaja (Foto: FUCZ)
Pripadnici Fedralne uprave civilne zaštite i druge spasilačke ekipe kao i pripadnici MUP-a ZDK danas će na dionici od Maglaja do Doboja realizovati opsežnu akciju pretrage terena s ciljem pronalaska nestalog mladića Esada Omersoftića koji je u novogodišnjoj noći u ulici Srebreničkih žrtava rata u Maglaju sletio automobilom u rijeku Bosnu.

Akcija pretrage terena realizirana je i proteklih dana, a u njoj je učestvovalo preko stotinu spasilaca Federalne uprave civilne zaštite, Kantonalne uprave civilne zaštite, gorske službe spašavanja, Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a nije izostala ni podrška mještana koji su tokom večernjih sati s mostova nadgledali rijeku Bosnu koja je bila osvjetljena reflektorima.

Apel za pomoć uputili su i članovi porodice Omersoftić koji će zajedno s brojnim timovima koji će vršiti pretragu terena na vodi i pod vodom, biti uključeni u akciju.

Esadova sestra Amila je izjavila kako su tokom protekla tri dana bile 24-satne dežure na mostovima u Maglaju te da su sugrađani pružili veliku podršku.

“Pokušat će se pretražiti određene kritične tačke pa se nadamo da će se ovo finalizirati. Zahvale idu svima koji su s nama do sada bili i koji su učestvovali u potrazi”, izjavila je Amila.

Esadov amidža Aziz u potrazi učestvuje od prve večeri kada je zaprimljena dojava da je nestao.

“Svi koji se žele prijaviti za dežure potrebno je da se prijave na recepciji hotela ‘Galeb’ kako bismo imali evidenciju. Planiramo, ako bude potrebe, deset dana dežurati na mostovima, a u ovom trenutku potrebna nam je samo snaga volja i pozitivna energija da ovu nesreću dovedemo do kraja”, pojasnio je Aziz.

Današnja akcija počela je u 8 sati, a spasioci će pretragom terena pretražiti kritične tačke “Marsovac” i “Hadžijin vir”, a pozvani su i građani Tešnja, Doboj-Juga, Modriče i Šamca da se odazovu apelu te da ukoliko uoče tijelo kontaktiraju neke od hitnih brojeva 122 ili 123.