Svi u pripravnosti
174

Solak: U toku noći očekujemo vrhunac nevremena i izlijevanje Sane i Usore

Piše: E. M.
Ekipe FUCZ u Sanskom Mostu (Foto: E. M./Klix.ba)
Ekipe FUCZ u Sanskom Mostu (Foto: E. M./Klix.ba)
Više od stotinu pripadnika Federalne uprave civilne zaštite, kao i kantonalne uprave civilne zaštite Unsko-sanskog kantona nalazi se u Sanskom Mostu gdje se prati vodostaj Sane koja bi u toku noći mogla napraviti ozbiljne probleme na ovom području.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak u razgovoru za Klix.ba je kazao da bi u Sanskom Mostu mogao biti vrhunac nevremena, a situacija je trenutno pod kontrolom.

"Za sada je situacija pod kontrolom, nemamo potrebu za evukacijama, ali ćemo poduzeti sve aktivnosti na prevenciji, punjenju vreća, kako bismo zaustavili prodiranje vode. Sana je u koritu, nije izlila, ali ako nastavi kiša padati postoji bojazan da će izaći iz svoga koridta", kazao je Solak.

S obzirom da je situacija kritična i u Usori, drugi dio ljudstva civilne zaštite raspoređen je na ovom području gdje se očekuje povećanje vodostaja.

"U ostalim sredinama je riječ o bujicama, začepljenim kanalima. Velike rijeke su još uvijek u svojim kortima. Večeras oko 2 sata iza ponoći očekujemo prestanak padavina, ali rast vode će se nastaviti do sutra poslijepodne", dodao je Solak.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

U Sanskom Mostu su održali sastanak civilne zaštite s načelnikom na kojem su podijelili zaduženja. Sve strukture su alarmirane, privredni subjekti u pripravnosti, kao i sve jedinice za spašavanje.

Na području općine Bosanska Krupa proglašeno je stanje prirodne nesreće s obzirom da su obilne kišne padavine izazvale nagli porast Une i Krušnice i aktivaciju nekoliko klizišta.

Četiri klizišta su evidentirana na Crkvini i Prvomajskoj ulici, a Općinski štab civilne zaštite je zbog svega navedenog na vanrednoj sjednici proglasio stanje prirodne nesreće.