Spriječena katastrofa
102

Snimci iz zraka: Spaljena velika površina nakon požara na Humu iznad Sarajeva

D. Be.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Sedam vatrogasnih ekipa uspjelo je ugasiti veliki požar koji je zahvatio nisko rastinje na brdu Hum iznad Sarajeva nedaleko od TV repetitora i kuća.

Iz Profesionalne vatrogasne brigade (PVB) Kantona Sarajevo za Klix.ba je rečeno da su vatrogasci požar stavili pod kontrolu, a zatim ga lokalizovali. Preostalo je još gašenje vatre na određenim mjestima s obzirom da područje obiluje drvećem i niskim rastinjem.

Fotoreporter portala Klix.ba je snimcima iz drona zabilježio područje koje je ostalo spaljeno nakon današnjeg požara.

Vatra se tokom dana na nekoliko metara približila kućama, ali došla nedaleko i od TV repetitora. Za uzrok požara se pretpostavlja da je ljudski faktor.

Vatrogascima je gašenje vatre dodatno otežavao nepristupačan teren i vjetar koji puše.

Inače tokom dana na području Kantona Sarajevo zabilježeno je 13 požara, a vatrogasci su i dalje na Karauli i u Semizovcu gdje je požar prekoputa benzinske pumpe "Bešlić".

Vatrogasci, policija i pripadnici Federalne uprave civilne zaštite uputili su apel građanima da prilikom uništavanja korova, trave i lišća vode računa o paljenju vatre na otvorenom i da, ukoliko se odluče to raditi otvorenim plamenom, obavijeste PVB kako ne bi došlo do požara.