Crna hronika
0

Smanjen broj krivičnih djela

FENA
Stanje sigurnosti na području Kantona Sarajevo u februaru 2009. godine u odnosu na februar prethodne godine karakterizira smanjenje broja prijavljenih krivičnih djela i upotreba sredstava prinude, dok je povećan broj uručenih / podnesenih prekršajnih naloga i zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, slučajeva aktiviranja minsko-eksplozivnih sredstava, saobraćajnih nezgoda i napada na službenike policije.

Evidentirano je ukupno 689 saobraćajnih nesreća (39 ili šest posto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine), u kojima je jedna osoba poginula (tri ili 75 posto manje), a 68 je povrijeđeno (12 ili 15 posto manje), od čega osam teže i 60 lakše.

U februaru u Kantonu Sarajevo prijavljena su 633 krivična djela, što je za 70 ili 10 posto manje u odnosu na isti mjesec 2008. godine. Ukupno je rasvijetljeno 401. krivično djelo ili 63,3 posto, od čega je 86 iz ranijeg perioda. U odnosu na isti mjesec prethodne godine ukupna rasvijetljenost je povećana za 4,8 posto.

Od ukupnog broja registriranih krivičnih djela, 425 ili 67,1 posto je izvršili su nepoznatih počinioci, a 208 ili 32,9 posto poznati počinioci i počinioci zatečeni u činjenju krivičnih djela.

Pripadnici Uprave policije u februaru su ukupno rasvijetlili 401 krivično djelo ili 63,3 posto, što predstavlja povećanje za 4,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela prijavljene su 322 osobe (32 manje u odnosu na februar 2008. godine), od čega je 210 povratnika (ili 65,2 posto) u izvršenju krivičnih djela (11 manje), 21 je maloljetnik (30 manje), a 139 osoba je uhapšeno (osam više). U mjesecu februaru ove godine kao posljedica izvršenja krivičnih djela registrirano je 545 oštećenih osoba.

Broj teških krađa motornih vozila, u odnosu na isti mjesec prošle godine povećan je za osam ili 16,3 posto, dok je u odnosu na prethodni mjesec, januar 2009. godine, smanjen za 11 ili 16,2 posto.

Uspješnost rada policije u mjesecu februaru ove godine ogleda se u brzom i efikasnom rasvjetljavanju "najtežih" krivičnih djela i to dva ubistva i pokušaj ubistva kao i ukupnoj rasvijetljenosti krivičnih djela koja je iznosila 63,3 posto, što predstavlja povećanje za 4,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Tokom mjeseca februara registrirana su četiri slučaja aktiviranja minsko-eksplozivnih sredstava (dva više u odnosu na isti mjesec prošle godine).

Podnesena su 372 prekršajna naloga i zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, što u odnosu na februar prošle godine predstavlja povećanje za 48 ili 14,8 posto.

Registrirana su tri napada na službenike policije (jedan više), a prilikom obavljanja redovnih poslova i zadataka iz svoje nadležnosti, ovlaštene službene osobe su u jednom slučaju opravdano upotrijebile sredstva prinude (dva manje).

U okviru rada policije u zajednici, službenici policije MUP-a Kantona Sarajevo su preduzimali širok spektar aktivnosti u cilju planskog stvaranja što pozitivnijeg odnosa između policije i lokalne uprave.

Tokom februara 2009., na području Kantona Sarajevo registrirana su 633 krivična djela što u odnosu na isti mjesec 2008. predstavlja smanjenje za 70 djela ili 10 posto.

Na području Kantona Sarajevo registrirano je ukupno 11 požara (31 manje), koji su za posljedicu imali materijalnu štetu. Šest požara izazvano je namjerno, četiri usljed tehničkih nedostataka, dok uzrok jednog požara spada u kategoriju ostalih.

U februaru su registrirana dva samoubistva (dva manje), i to na području općina Centar i Novi grad po jedno. Suicidi su izvršeni skakanjem sa visine i vješanjem. Izvršioci su muškarac i žena, starosne dobi preko 40 godina.

Zbog raznih oblika narušavanja javnog reda i mira službenici policije su u toku mjeseca februara 2009. godine podnijeli 372 prekršajna naloga i zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka (228 naloga i 144 zahtjeva), protiv 395 osoba.

U odnosu na februar 2008. godine broj uručenih naloga i podnesenih zahtjeva veći je za 48 ili 14,8 posto, dok je broj učinilaca prekršaja veći za 38 ili 10,6 posto. Od ukupnog broja uručenih naloga i podnesenih zahtjeva 351 ili 94,4 posto odnosi se na prekršaje iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a 21 ili 5,6 posto na prekršaje koji su utvrđeni odlukom općinskih vijeća o javnom redu i miru.

U poređenju s istim mjesecom 2008. godine, u proteklom mjesecu ove godine povećan je broj prekršajnih sankcija preduzetih zbog prekršaja učinjenih prosjačenjem (za 26 ili 26 posto), svađe, vike i nepristojnog ponašanja (za šest ili 120 posto), ostalih prekršaja (za18 ili 30,5 posto), te prekršaja koji su utvrđeni odlukom općinskih vijeća o javnom redu i miru (za 17), dok je smanjen broj sankcija zbog prekršaja učinjenih naročito drskim ponašanjem (za18 ili 27,3 posto), te zbog tuča i fizičkih napada (za jedan ili 1,9 posto).

Broj prekršajnih sankcija zbog prekršaja učinjenih odbijanjem naređenja i omalovažavanjem policijskih službenika je na prošlogodišnjem nivou, navedeno je u saopćenju MUP-a Kantona Sarajevo.