Bez potpisa, pečata...
48

Slučaj Memić: Tužilac nezakonitim dokumentom pokušao osporiti nalaze vještaka iz Banje Luke

M. N.
Muriz Memić (Foto: H. M./Klix.ba)
Muriz Memić (Foto: H. M./Klix.ba)
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište u predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferovića. Tužilac Sead Kreštalica pokušao je osporiti nalaz vještaka iz banjalučkog centra Zenit, ali nalaz koji je dostavio sudu nije imao pečat, potpis, datum, niti je izdata naredba za njegovo rađenje.

Ovim nalazom tužilac Tužilaštva KS htio je dokazati kako su nalazi vještaka Centra Zenit, za čije je vještačenje naredbu izdao Kantonalni sud u Sarajevu, a čiji su zaključci da Dženan Memić nije stradao u saobraćajnoj nesreći, kako je opisano, plagijat.

Kreštalica je dostavio sudu nalaz i mišljenje Instituta za forenziku i projektovanje iz Novog Sada vještaka Ištvana Bodola, za koji tvrdi da se podudara s nalazom saobraćajnog vještačenja centra Zenit, a da se razlikuje jedino u zaključku. Sudija Igor Todorović kazao je kako Kantonalni sud u Sarajevu nije izdao naredbu za ovakvo vještačenje te da nalaz nema potpis, pečat ni datum. Istakao je kako je taj podnesak irelavantan za sud.

S druge strane, dopuna nalaza medicinskog vještaka stigla je jučer iz Banje Luke i danas je dostavljena Tužilaštvu KS i odbrani Seferovića Rusmiru Karkinu. Njegovo svjedočenje očekuje se 10. januara kada će biti održane i završne riječi, čime se ponovljeni proces privodi kraju.

Sead Kreštalica (Foto: Klix.ba)
Sead Kreštalica (Foto: Klix.ba)

U sudnici su svi bili vidno razočarani. Advokat Karkin rekao je kako za 30 godina rada u sudnici nikada nije doživio da Tužilaštvo nezakonit i nedozvoljen dokument želi postaviti kao okolnosti koje će osporiti nalaz zakonitih vještaka koji su radili u skladu sa strukom i naukom, a na osnovu zakonske naredbe.

"Ovo je takva 'splaćina' da se stvarno nije moglo očekivati. Ovo što Tužilaštvo radi prevazilazi sve granice razuma u pravosudnim institucijama. Uložili su navodni nalaz vještaka iz Novog sada koji je po njihovoj teoriji dokaz da su vještaci iz Banje Luke plagirali i prepisali nalaz, osim u dijelu zaključaka i da je ovdje ipak riječ o saobraćajnoj nesreći. Nemam komentar, razočaran sam i ovo je sramota", rekao je Karkin.

Otac stradalog Dženana Muriz Memić rekao kako su davno izjavili da će biti šokantnih detalja u ovom slučaju te da je ovo bilo za očekivati.

"Došlo mi je da povratim kada sam slušao riječi tužioca Kreštalice", rekao je Memić.

Od glavne tužiteljice Tužilaštva KS Sabine Sarajlije zatražio je ponovo da povuku optužnicu i podignu novu za ubistvo njegovog sina te je najavio krivične prijave.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget rekao je kako je ovo sada na Tužilaštvu BiH da istraži.

"Neka mu služi na čast. Sudija je rekao da ga takvi dokumenti ne zanimaju. Očekivao sam svašta, ali ne da će Tužilaštvo postupiti na ovaj način", kazao je Feraget.