Crna hronika
11

Slučaj "Lutka": Počelo suđenje najvećoj poslijeratnoj kriminalnoj grupi u BiH

Piše: N. J.
Foto: N. G./Klix.ba
Bojan Cvijan pred Sudom BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Čitanjem optužnice na Sudu Bosne i Hercegovine danas u 9 sati je započeo proces protiv optuženih u predmetu "Lutka", odnosno "Bojan Cvijan i drugi". Riječ je o suđenju jednoj od najvećih organizovanih kriminalnih grupa u poslijeratnoj BiH. Dio optuženih je, uključujući i Cvijana, na suđenje došao sa slobode, dok je dio njih sproveden u Sud BiH.

Kako javlja reporter Klix.ba, još uvijek traje čitanje optužnice u kojoj se detaljno opisuju zlodjela spomenute grupe. U međuvremenu je određena pauza. Do kraja ročišta se očekuje početak iznošenja uvodnih riječi u slučaju.

Biljana Ćuković, predsjedavajuća Vijeća Suda BiH u ovom slučaju kazala je ranije da će se voditi odvojen postupak u odnosu na sedam optuženih koji se nalaze u Srbiji odnosno Darka Eleza (1980), Davora Eleza (1977), Branimira Minića (1984), Vladimira Pandurevića (1980), Vasu Ljubibratića (1975), Milan Mitić (1960) i Milosava Veskovića (1978).

Inače, optužnica je podignuta protiv 32 osobe, a u međuvremenu se ubio jedan od optuženih u ovom predmetu, Benan Dorić, te je protiv njega postupak obustavljen.

Među optuženima su Darko Elez (1980.), Bojan Cvijan (1976.), Benan Dorić (1969.), koje se međuvremenu ubio, Davor Mandić (1974.), Branimir Minić (1984.), Vladimir Pandurević (1980.), Vaso Ljubibratić (1975.), Muhamed Ramić (1973.), Sead Robović (1980.), Edin Ahmetspahić (1978.), Davor Elez (1977.), Ljubiša Lalović (1976.), Marko Krajišnik (1978.), Slobodanka Tošić (1986.) Himzo Ćato, (1972.), Dejan Vukosavljević (1978.), Nermin Tahirović (1976.), Elvira Kajević (1972.), Azim Kajević (1967.), Mehmed Kajević (1963.), Elvis Zlatić (1983.), Admir Ahmetspahić (1980.), Dragan Vujičić (1977.), Vladan Parađina (1977.), Dragan Jevtović (1977.), Benjamin Halilović (1970.), Milan Mitić (1960.), Dragan Obućina (1977.), Anes Kurbegović (1973.), Milosav Vesković (1978.), Slaviša Bobar (1978.) i Mladen Mičić (1975.).

Optuženi se terete za neka od najtežih krivičnih djela organizovanog kriminala počinjenih u proteklih deset godina, odnosno za više ubistava i teških ubistava, oružanih pljački banaka i transporta novca u višemilionskim iznosima, kao i druge pljačke, razbojništva, pranje novca i ostala teška krivična djela.

Podsjetimo, optuženi se smatraju odgovornim za ubistvo Vladimira Mačara na Palama u januaru 2008. godine uz pomoć eksplozivne naprave namontirane na ranije ukradeno vozilo. Tom prilikom ubijen je Vladimir Mačar, smrtno je stradao i Milan Vlaškić, a teško je ranjen slučajni prolaznik Rade Magazin, koji je od povreda preminuo, a više osoba je ranjeno.

Terete se i za teško ubistvo Borisa Govedarice, počinjeno u augustu 2007. godine, kod tržnog centra u Lukavici. Ubistvo je izvršeno pucanjem iz automaskog oružja, odnosno iz dvije automatske puške.

Žrtva je pogođena sa više od 15 metaka, što je dovelo do trenutne smrti. Likvidacija je izvršena na raskrsnici u prometnoj ulici čime je izazvana velika opasnost za sigurnost građana.

U avgustu 2008. godine je izvršeno i ubistvo Zorana Goluba u caffeu "Sport“ u Istočnom Sarajevu. Navedeni je ubijen u ugostiteljskom objektu, gdje je na njega iz dvije automatske puške ispaljeno više od 40 metaka, čime je osim ubistva, izazvana velika opasnost po živote svih prisutnih osoba. Grupa se tereti i za ovo ubistvo.

Dogovor, planiranje i dva pokušaja ubistva Đorđa Ždrale, počinjena tokom 2006. godine na području Istočnog Sarajeva, pucanjem iz vatrenog oružja na Đorđa Ždralu, koji je prilikom prvog pokušaja ubistva ranjen sa više hitaca iz vatrenog oružja, također se stavlja na teret ovoj grupi.

Na teret im se stavlja i pljačka transporta novca Privredne banke Sarajevo u iznosu od 2,2 miliona eura (oko 4,4 miliona KM), koja je počinjena u naselju Nedžarići u Sarajevu, u junu 2006. godine, kada je opljačkano vozilo kojim je novac prevožen na aerodrom.

Prema optužnici, grupa je odgovorna i za pljačku transporta novca Pavlović International banke iz Bijeljine, koja je počinjena u augustu 2005. godine, na području Han Pijeska, presretanjem vozila koje je prevozilo novac, kada je otuđeno oko 1,8 miliona KM, kao i pokušaj pljačke novca iz Nove banke a.d. Bijeljina, poslovnice u Istočnom Sarajevu, u novembru 2005. godine, u iznosu od oko 2,2 miliona KM. Tada kada su zaštitari koji su prevozili novac, nakon što je na njih pucano, upotrijebili oružje i u razmjeni vatre ranili pljačkaše, nakon čega su pljačkaši pobjegli u pravcu Sarajeva.

Na koncu, u optužnici se navodi da su Elez i drugi odgovorni za pljačku oko 670.000 KM iz Pošte 2 u Sarajevu, u junu 2009. godine, kada je u oružanoj pljački otuđen novac pošte, te su se počinitelji udaljili kombijem, koji su nakon toga zapalili.

Ovom optužnicom, rasvijetljeno je pet nerazjašnjenih teških ubistava na području Istočnog Sarajeva, kao i više pljački i razbojništava, koje su više godina bile nerazjašnjene. Angažmanom Tužilaštva BiH ostvaren je pomak u otkrivanju i procesuiranju počinitelja.

Prilikom izvršenja pljački i pokušaja pljački, od čega su dvije izvršene na području Istočnog Sarajeva, a dvije na području Kantona Sarajevo, pripadnici ove zločinačke organizacije, često su se koristili odjećom, opremom, maskama i vozilima, sa oznakama policije, koja asocira na policijske uniforme i opremu.

Krivična djela koja je počinila ova organizirana kriminalna grupa, izazvala su posljedice na području cijele BiH i susjednih zemalja. Veći broj optuženih su državljani BiH i Srbije, a jedan broj optuženih nalazi se na izdržavanju kazne u Srbiji.

Trojica navedenih optuženih, Cvijan, Lalović, i Vukosavljević, u vrijeme izvršenja krivičnih djela, bili su uposlenici SIPA-e, Granične policije BiH, odnosno MUP-a Kantona Sarajevo.