{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slučaj "Delalić": Suđenje nastavljeno reproduciranjem audiozapisa s ranijih ročišta

F
26.3.2007. u 16:18
0
0
Slučaj "Delalić": Suđenje nastavljeno reproduciranjem audiozapisa s ranijih ročišta
0
Slučaj "Delalić": Suđenje nastavljeno reproduciranjem audiozapisa s ranijih ročišta
Reproduciranjem zapisnika s ročišta od 12. decembra 2006. godine na kojem je saslušana sudska vještakinja daktiloskopske struke Milojka Krtalić u ponedjeljak je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje Ramizu Delaliću Ćeli, optuženom za ubistvo Nikole Gardovića 1992. godine.
Zbog izmjene u sastavu Sudskog vijeća odlučeno je da se izvrši reproduciranje zapisnika (audiozapisa) pohranjenih na CD-u, a koji se odnose na iskaze svjedoka i nalaze i mišljenja vještaka, saslušane tokom dokaznog postupka.

Sudska vještakinja daktiloskopkinja Milojka Krtalić, bivša uposlenica Krimtehnike Republičkog MUP-a, navela je kako se sjeća događaja od 1. marta, te da je bila angažirana na vještačenju tragova papilarnih linija pronađenih pretragom jednog vozila, parkiranog u blizini mjesta događaja.

Pojasnila je kako su četiri otiska prsta bila djelomično “podobna, a da je jedan bio nepodoban”, te da je onda ustanovljeno kako jedan od četiri otiska prsta pripada optuženom.

Vještakinja je, nakon predočavanja, potvrdila autorstvo i autentičnost pisanog nalaza i fotodokumentacije.

Na iskaz vještakinje prigovorio je branitelj optuženog, advokat Fahrija Karkin, problematizirajući kredibilitet iskaza i autentičnost nalaza.

Najprije je zatražio da se prezentira dio iskaza u kojem vještakinja govori o potpisima koji se nalaze na nalazu, a s obzirom na to da Sud to nije dozvolio, postavio je više pitanja u vezi sa činjenicom da fotodokumentacija nije datirana, potpisana niti ovjerena, te zašto nije vršena komparacija u odnosu na druge djelimično podobne otiske.

Optužnica Delalića tereti da je 1. marta 1992. godine sudjelovao u presretanju svatova porodica Gardović i Tambur na Baščaršiji te da je u metežu koji je onda nastao pucao u pravcu Nikole Gardovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: