Negativa(c) dana
0

Sloboda za kriminalce, opasnost za građane

Sarajevo-x.com
Kantonalni sud u Sarajevu
Kantonalni sud u Sarajevu
Da je pravosudni sistem Bosne i Hercegovine pun šupljina pokazuje i slučaj Anela Sejfovića, kojeg je Opštinski sud u Sarajevu pustio na slobodu, iako je pretresom njegovog vozila i kuće pronađeno oko 2,5 kilograma marihuane, pištolj, meci, vaga i teleskopska palica.

Sudu to nije bilo dovoljno da odredi pritvor koji je tražilo Tužilaštvo pa se Sejfović našao na slobodi.

Anel Sejfović pušten na slobodu u 9.45 sati, pucao u 12.15

Nije mu trebalo dugo vremena da uvjeri sud u pogrešnost njihove odluke. Dvadesettrogodišnji mladić je samo sat i po nakon izlaska iz pritvora uhapšen zbog osnovane sumnje da je pucao ispred svoje kuće u ulici Sulje Jahića.

Opomena je ovo nadležnim sudovima koji olako puštaju osumnjičene za teška krivična djela na slobodu, iako Tužilaštvo podnese zahtjev za određivanjem pritvora.

Sejfovićev slučaj dokaz je da sudovi moraju pronaći valjan, legalan razlog za određivanje pritvora, kako bi osumnjičene za teška krivična djela barem privremeno sklonili sa ulica, umjesto što vrlo često pronalaze razlog za njihovo puštanje na slobodu.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podnijelo je žalbu na ovu odluku pa Opštinski sud u Sarajevu ima priliku da ispravi svoju grešku i smjesti Sejfovića iza rešetaka dok se ne utvrdi njegova odgovornost za navedena djela.