Ogromne štete
61

Široki Brijeg proglasio stanje nesreće zbog požara na čuvenoj gimnaziji, nastava od sutra u gostima

G. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Široki Brijeg je proglasio stanje nesreće na području tog hercegovačkog grada zbog posljedica i ogromne materijalne štete koju je izazvao požar u zgradi Gimnazije fra Dominika Mandića, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako nam je kazao šef Civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona Drago Martinović, odluku o proglašenju stanja nesreće širokobriješka administracija je donijela danas, na prijedlog Štaba civilne zaštite Grada Širokog Brijega.

"Na taj način Grada ima mogućnost da posebna sredstva usmjeri za sanaciju štete, koja je ogromna, te zatraži i pomoć viših nivoa vlasti", kazao je Martinović za Klix.ba.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ističe da su nadležne službe uradile uviđaj i poduzele sve potrebne radnje, te da bi u roku od par dana trebala biti završena i procjena nastale štete na ovoj građevini koja je i svojevrsni simbol grada.

Kako se nastavni proces o ovom objektu neće moći izvoditi, dok se ne izvrše sanacioni radovi, doneseno je i odluka da privremeno učenici ove obrazovne ustanove nastave školovanje u Prvoj i Drugoj osnovnoj školi u tom gradu.

S obzirom na to učenici osnovnih škola nastavu pohađaju u jutarnjim satima, definisano je tako da će u njihovim prostorijama od sura srednjoškolci širokobriješke gimnazije nastavu imati u poslijepodnevnim satima.

Foto: HDZ BiH (Čović i Kraljević)
Foto: HDZ BiH (Čović i Kraljević)

Opožarenu širokobriješku gimnaziju pored brojnih delegacija danas je obišao i lider HDZ-a i HNS-a Dragan Čović sa gradonačelnikom Širokog Brijega Mirom Kraljevićem. Razgovarali su o hitnoj rekonstrukciji ove važne obrazovne ustanove i simbola grada te pomoći viših nivoa vlasti u njezinoj sanaciji, je su prema prvim informacijama, posljedice požara ogromne.

Podsjetimo da je požar izbio u ponedjeljak navečer, pred sami kraj nastave dok su učenici bili u učionicama i da su na sreću svi uspješno evakuisani bez ljudskih žrtava, dok je vatra uništila potkrovlje zgrade, krov, kao i dio stropa koji se urušio u hodnik na posljednjem spratu zgrade.