Crna hronika
12

SIPA zaplijenila drogu i uhapsila jednu osobu u Sarajevu

Klix.ba
Foto: SIPA
Foto: SIPA
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), proveli su, 14. i 17. marta, operativnu akciju kodnog naziva "Brod", u okviru koje je lišena slobode jedna osoba i izvršeni pretresi objekata na ukupno četiri lokacije na području Živinica i Sarajeva zbog međuarodne trgovine drogom.

U okviru ove akcije, 14. marta na području Sarajeva slobode je lišena osoba inicijala S. S. Istog dana izvršen je pretres stambenog objekta koji koristi navedena osoba, te je tom prilikom pronađeno i oduzeto oko 300 grama speeda, dvije precizne vage, mobilni telefoni, određeni novčani iznos, SIM kartice i drugi predmeti koji mogu poslužit kao dokaz u daljem postupku.

Osoba lišena slobode je nakon saslušanja u službenim prostorijama SIPA-e predana na dalju nadležnost Tužilaštvu BiH 15. marta uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima protiv pet osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom droge. Preostale četiri osobe iz izvještaja lišili su slobode pripadnici MUP-a Srbije.

U nastavku rada na ovom predmetu, 17. marta na području Živinica izvršeni su pretresi objekata na tri lokacije, kojom prilikom je u stambenom objektu čiji je korisnik osoba inicijala A. S. pronađeno i privremeno oduzeto oko 1,3 kg nepoznate praškaste materije, koja će biti predmet vještačenja.

Radi se o koordiniranoj operativnoj akciji sa MUP-om Srbije na suzbijanju međunarodne trgovine drogom u okviru koje je MUP Srbije 14. marta lišio slobode devet osoba, članova organizirane kriminalne grupe.