Akcija izvedena tokom noći
35

SIPA uhapsila šest osoba zbog droge i oružja

SRNA
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA), su na području Sarajeva lišili slobode šest osoba koje se dovode u vezu sa krivičnim djelima nedozvoljenog prometa oružjem i vojnom opremom i neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga.

U saopćenju SIPA-e se napominje da je akcija, koja je izvedena noćas, izvršena po naredbama Tužilaštva i Suda BiH.

Uhapšene osobe, od kojih su četiri državljani BiH, a dva državljani Francuske, privedena su u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade.

Nakon kriminalističke obrade tri lica su, uz izvještaj o postojanju osnovane sumnje da su počinila krivična djela neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, dok su ostala tri lica puštena na slobodu.

Na području Sarajeva izvršen je i pretres stana koji su koristila lica lišena slobode, pri čemu su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

Akcija je, između ostalog, rezultat uspješne saradnje SIPA-e i OBA-e, koja je u posljednje vrijeme intenzivirana zahvaljujući nedavnim sastancima i dogovorima menadžmenta ove dvije agencije.