ZDK
0

SIPA uhapsila sedam osoba zbog trgovine drogom

FENA
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su danas, po nalogu Tužiteljstva BiH, na području Zeničko-dobojskog kantona lišili slobode sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo nedozvoljeni promet drogama, saopćila je SIPA.

Pretresi objekata izvršeni su na području Zenice, Zavidovića, Žepča i Breze.

Ova akcija pod nazivom "Top" se provodi u okviru istrage Tužiteljstva BiH, koja se odnosi na kaznena djela organiziranog kriminala, u vezi sa kaznenim djelima neovlaštenog prometa opojnim drogama iz članka 195. i nedozvoljenog prometa oružjem, vojnom opremom te proizvodima dvojne uporabe iz članka 193. KZ BiH.

Tokom akcije pronađeni su određeni dokazi koji osobe lišene slobode dovode u vezu s počinjenjem navedenog kaznenog djela, ali i drugim kaznenim djelima propisanim KZBiH. U okviru akcije, Tužiteljstvo BiH koordinira zajednički rad djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, MUP-a Ze-do kantona, i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Osobe koje su lišene slobode biće u zakonskom roku predate postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih, odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.