Crna hronika
0

SIPA uhapsila Muju Muharemovića

SRNA
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH uhapsili su Muju Muharemovića iz Bosanske Gradiške zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području Bosanskog Petrovca.

Muharemović je osumnjičen da je u oktobru 1995. godine, kao pripadnik 17. krajiške brigade iz sastava Sedmog koprusa takozvane Armije BiH u Dobrom Selu, opština Bosanski Petrovac, ubio bračni par Vladu i Miku Šljivar.

Prema optužnici, Muharemović je sa još dvojicom pripadnika jedinice ušao u dvorište porodične kuće bračnog para Šljivar – 92-godišnjeg Vlade i njegove, godinu dana mlađe, supruge Mike, prenosi BIRN.

"Nakon što su ih izveli iz kuće u kojoj su pronašli pet litara rakije, osumnjičeni Muharemović se bez ikakvog povoda vratio u dvorište, te iz automatske puške ispalio najmanje dva kraća rafala u bračni par Šljivar, koji su od zadobijenih povreda glave i grudnog koša preminuli na licu mjesta", rekao je kantonalni tužilac Jasmin Mesić.

U julu 2000. godine na pravoslavnom groblju u Dobrom Selu izvršena je ekshumacija posmrtnih ostataka supružnika Šljivar i odbukcijom je utvrđeno da je smrt bila nasilna.

Hapšenje je izvršeno po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, a Muharemović je priveden u Kantonalno tužilaštvo u Bihaću. Nakon ispitivanja Tužilaštvo će uputiti prijedlog za određivanje pritvora.