Predmet "Pero"
75

SIPA u Cazinu pretresla Visoku međunarodnu školu i obrazovni centar ''Vita Plus''

Dž. P.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u nastavku akcije "Pero" jučer su pretresli prostorije Visoke međunarodne škole Cazin i obrazovnog centra ''Vita Plus'' u Cazinu, potvrdio je Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.
Pretresi su obavljeni po naredbi Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, a izuzeti su I određeni predmeti.

Ranije su pritvoreni Admir Hadžipašić, bivši delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i zastupnik u Skupštini USK te nekadašnji generalni sekretar A-SDA. On je i vlasnik Centra za obrazovanje „Vita Plus“ u Cazinu i glavni organizator kriminalne grupe koja je, prema navodima Tužilaštva USK, oštetila budžet za 200.000 KM, a pritom zaradila milione maraka. Osim Hadžipašića, u pritvoru je i njegov saradnik i suvlasnik Centra Goran Lalović. Oni su izdavali lažne diplome po cijeni od 1.000 do 25.000 KM.

Prošlog mjeseca su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu na području Banja Luke u akciji "Pero" uhapsili jednu osobu. Prilikom realizacije navedenih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e su po zahtjevu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona saslušali 17 osoba, koje su u okviru ovog predmeta ispitane u svojstvu osumnjičenih.