Akcija "Golden"
38

SIPA u Bijeljini i Ugljeviku uhapsila šest osoba povezanih sa Sky i Anom aplikacijom

S. Š.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Bijeljine i Ugljevika proveli operativnu akciju "Golden" u kojoj je uhapšeno šest osoba.
Pripadnici SIPA-a,zajedno sa policijskim službenicima Ministrastva unutrašnjih poslova Republike Srpske su danas u sklopu akcije na području Bijeljine i Ugljevika realizovali pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari, na 14 lokacija i privremeno oduzeli dokumentaciju od jednog pravnog lica.

Uhapšeno je šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela "Organizovani kriminal", "Neovlašten promet opojnih droga", "Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe" i "Pranje novca" propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Radi se o predmetu u kojem se koriste dokazi dobijeni dešifriranjem Sky i Anom aplikacija, a predmet se odnosi na bijeljinsku grupu osumnjičenih.

Uhapšeni će u toku dana biti sprovedeni u službene prostorije, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta određena količina poslovne dokumentacije, laptopi, dva putnička motorna vozila kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.