Zloupotrebe u UIO BiH
0

SIPA provela akciju zbog uvoza ukradenih građevinskih mašina

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Akcija hapšenja više od 60 službenika Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH osumnjičenih za veći broj krivičnih djela, kojom rukovodi Tužilaštvo BiH, sprovedena je zbog uvoza više od 100 građevinskih mašina iz Njemačke, a koje su bile ukradene.

Mašine je uvezla fantomska firma "Eko-metal" iz Živinica koja više ne postoji. Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da osumnjičene službenike UIO terete za carinske prevare, pranje novca, teške krađe, te falsifikovanje i krivotvorenje službenih isprava.

Prema saznanjima "Nezavisnih novina", na području Banje Luke privedena su četiri carinika i špeditera, a pretresi su izvršeni i u poslovnicama špedicija "Branka" DOO i "Optima M.M.", obje iz Gradiške. U sklopu akcije pretreseno je 20 lokacija na području Banje Luke, od kojih i jedna u banjalučkom naselju Vrbanja, 10 lokacija u Doboju, tri u zapadnoj Hercegovini, a pretresi su izvršeni i u Bosanskom Brodu i Bosanskoj Gradišci.

Izvor blizak istrazi potvrdio je da su u sklopu akcije "Carina" u Bosanskoj Gradišci pretresene špedicije "Tranšped" i "Futura trade".

Dragan Stanković, vlasnik špedicije "Futura trade", potvrdio je da je policija pretresla njegovu špediciju i da su odnijeli određenu dokumentaciju.

"Radi se o mašinama koje je još ranije uvezla firma 'Eko-metal' iz Živinica, a za koje je, navodno, utvrđeno da su neke od njih bile ukradene u Njemačkoj. Zbog tih mašina pretreseno je i nekoliko komšijskih špedicija, ali koliko znam niko nije priveden", pojasnio je Stanković.

On je dodao da fantomska firma "Eko-metal" iz Živinica više ne postoji, a da su mašine koje su uvožene bile uglavnom građevinske, poput bagera i sličnih.
Međutim, iz Tužilaštva BiH nije bilo nikakvih informacija, zbog zaštite istrage. 

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH, u saradnji sa više policijskih agencija, su na cijeloj teritoriji BiH, u sklopu akcije kodnog naziva "Carina", priveli više od 60 službenika UIO BiH.