U blizini Trebinja
0

SIPA pronašla 155 kilograma skanka, uhapšeno 7 osoba

Sarajevo-x.com
Foto: SIPA
Foto: SIPA
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su danas u koordiniranoj akciji sa pripadnicima Granične policije BiH i MUP-a Tuzlanskog kantona, lišili slobode sedam osoba, saopćeno je iz SIPA-e.

U akciji koja je započela pregledom i pretresom teretnog motornog vozila marke IVECO u ranim jutarnjim satima na graničnom prelazu Klobuk, u blizini Trebinja, pronađeno je preko 155 kilograma opojne droge, a preliminarnim vještačenjem je utvrđeno da se radi o drogi skank.

Droga je bila zamotana u odgovarajuću foliju, razdijeljena u 150 pakovanja i skrivena u duplom dnu (bunkeru) vozila u kojem su se tada nalazile dvije od sedam osoba lišenih slobode.

U nastavku akcije koja je izvedena na širem lokalitetu Tuzle i Banjaluke slobode je lišeno još pet osoba koje se dovode u vezu s pronađenom opojnom drogom.

Vrijednost droge 600.000 eura

Akcija je sprovedena po nalogu Tužilaštva BiH a droga je iz Albanije preko Crne Gore prokrijumčarena u BiH, saopćeno je iz Tužilaštva.

Droga je pronađena u specijalno prepravljenom skrovištu u kamionu, kojim je upravljao Smajlović Nermin (1976.) iz Srebrenika, potvrđeno je u Tužilaštvu.

Vozač kamiona, kao i njegov suvozač lišeni su slobode i biće predati postupajućem tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga odlučiti o podnošenju prijedloga za određivanje pritvora.

Vrijednost zaplijenjene količine od oko 155 kilograma opojne droge „skunk“, koja predstavlja modificirani i jači oblik opojne droge marihuana, na ilegalnom narko-tržištu u BiH procjenjuje se na najmanje 350 000 KM, a vrijednost ove opojne droge na ilegalnom narko-tržištu u zemljama Zapadne Evrope, procjenjuje se na više od 600 000 eura.

U ovoj akciji koja je rađena više mjeseci, ostvarena je značajna saradnja Tužilaštva BiH sa pravosudnim i policijskim organima Republike Crne Gore, te pravosudnim i policijskim organima Republike Srbije i Republike Slovenije, a sve sa ciljem razotkrivanja organizirane kriminalne skupine, koja se već duže vrijeme bavi krijumčarenjem opojnih droga.