Organizovan kriminal
8

SIPA i MUP RS u akciji "Nasljednik" uhapsili tri osobe, oduzeti droga i municija

Klix.ba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su 15.5. u okviru operativne akcije kodnog naziva “Nasljednik”, izvršili pretrese osoba, objekata i pokretnih stvari na ukupno pet lokacija; na jednoj lokaciji u Palama, dvije u Istočnom Sarajevu, jednoj lokaciji u Prnjavoru i jednoj u Banjoj Luci.

Pretresi su izvršeni na osnovu naredbe Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, i tom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti, koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenjem krivičog djela "Organizovani kriminal" iz člana 250. KZ BiH, u vezi sa krivičnim djelom "Neovlašteni promet opojnim drogama" iz člana 195. KZ BiH i krivičnog djela "Krijumčarenje" iz člana 214. KZ BiH.

U toku pretesa privremeno su oduzeti sljedeći predmeti: oko 8.837 grama zeljaste materije koja izgledom podsjeća na opojnu drogu marihuanu ili skunk, putničko motorno vozilo marke Škoda Fabia, Digitalna vaga, tri kartonske kutije sa 42 pakovanja težine od po 1 kg praškaste materije "Agrostemin" koja ima upotrebu u poljoprivrednoj proizvodnji i koja je prokrijumčarena iz Republike Srbije riječnim tokom, 15 komada municije kalibra 7,9 mm, pet lovačkih patrona, dvije male kašike sa tragovima nepoznate materije, oko 1 kg nepoznate praškaste materije, mobilni telefoni, laptop, centralna računarska jedinica, skener, štampač, SIM kartice, nosači SIM kartica, pečati pravnih lica, poslovna dokumentacija, bankovne karice, fakture, lični dokumenti, interne evidencije, bilješke i drugo.

Prilikom vršenja pretresa, policijskim službenicima SIPA-e podršku je pružila Granična policija Bosne i Hercegovine, u vidu angažovanja službenog psa sa vodičem na jednoj lokaciji u Palama.

Tri osobe su lišene slobode, te su nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e, predata Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.