Pranje novca
3

SIPA: Blokada 586 hiljada KM zbog zaštitnih maski koje nikad nisu stigle u Sloveniju

D. Be.
Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, danas su u Tuzli, Gračanici, Živinicama i Zavidovićima privremeno oduzeli dokumentaciju i predmete od četiri pravne i dvije fizičke osobe.
Oni su osumnjičeni zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo pranja novca u iznosu od 586.749 KM. SIPA je zbog toga izdala nalog za privremenu obustavu navedenog novčanog iznosa.

Kako Klix.ba saznaje, riječ je o osobama koje se sumnjiče da su prevarile Republiku Sloveniju za tri miliona zaštitnih maski.

Slovenski ministar odbrane Matej Tonin izjavio je sredinom marta da se u zapletu u vezi s tri miliona maski koje je država naručila, a trebale su stići teretnim vozilom preko Italije, radilo o klasičnoj prevari.

"Za teretom se izgubio svaki trag, a policija je ustanovila da se radilo o klasičnoj prevari", kazao je Tonin na konferenciji za novinare u Ljubljani.

"Prilikom realizacije naredbi privremeno oduzeti snimci videonadzora, mobilni telefoni te razna poslovna dokumentacija koja će poslužiti kao dokaz u daljnjem krivičnom postupku", izjavio je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

SIPA će Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Sudu Bosne i Hercegovine o realizaciji navedenih aktivnosti dostaviti odgovarajuće izvještaje.

Iz firme Global promet su ranije demantovali da je riječ o prevari.

Neistinitim su ocijenili podatak da je Republici Sloveniji bila obećana isporuka maski, kako je to istakao ministar privrede Zdravko Počivalšek, jer je ugovor o kupoprodaji bio zaključen između kompanije Labena iz Ljubljane, kao kupca, a koju zastupa direktor Čeh Borut, i Global Prometa Miričina, kao dobavljača, tako da Vlada Republike Slovenije ni na koji način nije bila uključena u pregovore o nabavci maski.