Nastavak aktivnosti
6

SIPA-a podnijela izvještaj o 2,5 miliona KM opranog novca u okviru predmeta "Zadruga"

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
U okviru predmeta kodnog naziva "Zadruga" policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su, kako je to saopćeno, Tužilaštvu KS podnijeli dopunu izvještaja o počinjenim krivičnim djelima.

Policijski službenici SIPA-e su 22. juna 2018. godine podnijeli dopunu izvještaja, da bi iz te državne agencije tek pet dana poslije pristiglo saopćenje o "nastavku aktivnosti u predmetu zadruga" sa informacijama o podnesenoj dopuni izvještaja.

"Policijski službenici SIPA-e su Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo podnijeli dopunu izvještaja o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima, protiv deset fizičkih i dvanaest pravnih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su prijavljena fizička lica počinila krivična djela 'Organizovani kriminal' iz člana 342. KZ FBiH u vezi sa krivičnim djelima 'Zloupotreba položaja ili ovlaštenja' iz člana 383. KZ FBiH, 'Pranje novca' iz člana 272. KZ FBiH, 'Krivotvorenje isprave' iz člana 373. KZ FBiH i 'Nedozvoljeno korištenje ličnih podataka' iz člana 193. KZ FBiH, a prijavljena pravna lica krivično djelo 'Pranje novca' u vezi člana 128. 'Osnovi odgovornosti pravne osobe' propisana KZ FBiH", stoji u šturo sročenom saopćenju iz SIPA-e.

Navode da su prijavljena fizička lica u svojstvu odgovornih lica u prijavljenim pravnim licima, na području Kantona Sarajevo i šire, u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi velike vrijednosti, svjesno postali članovi organizovane grupe.

"Suprotno poreznom zakonodavstvu su sa računa prijavljenih pravnih lica, u čije ime su postupali, izvukli velike novčane iznose. Na taj način su organizatori i članovi grupe oprali novac i ostvarili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 2.546.806,23 KM, te nanijeli štetu budžetima i vanbudžetskim fondovima u Federaciji Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju.

Ističu da je navedeni iznos opranog novca dio ukupne sume opranog novca u iznosu od 51.765.502,19 KM, koji je naveden u izvještaju o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima u istom predmetu.