Crna hronika
0

Šesnaesta godišnjica stradanja Bošnjaka iz Bratunca

FENA
Nizom prigodnih vjerskih sadržaja obilježit će se 16. godišnjica stradanja Bošnjaka iz Bratunca. Tokom naredna četiri dana u Bratuncu i okolini, članovi porodica žrtava obići će mjesta stradanja, a organizovat će se promocije knjiga i izložba fotografija.

Program obilježavanja započet će sutra u Glogovoj polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe za sve ubijene Bošnjake, a u svim džamijama klanjat će se tevhid.

Za subotu je planirano otvaranje izložbe fotografija preživjelih Bratunčana koji su bili zatočeni u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić“, mjestu odakle su mnogi Bratunčani odvedeni u nepoznatom pravcu i od tada im se gubi svaki trag.

Veći broj ubijenih Bratunčana pronađen je u masovnim grobnicama, identifikovan i prošle godine na gradskom mezarju Veljaci, obavljena je prva dženaza za 94 Bošnjaka, dok je imam bratunački Mustafa Mujkanović ukopan u dvorištu obnovljene džamije u Bratuncu.

Centralni događaj obilježavanja godišnjice stradanja bratunačkih Bošnjaka obavit će se 12. maja, kada će na mezarju Veljaci biti klanjana zajednička dženaza i ukop 41 Bošnjaka iz Bratunca.