Crna hronika
238

Serija samoubistava u BiH: Neimaština i velika nezaposlenost tjeraju ljude u smrt

Piše: N. J.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U prva tri mjeseca 2014. godine na području Kantona Sarajevo registrovano je sedam samoubistava, odnosno dva manje nego u istom periodu prošle godine, potvrđeno je za Klix.ba u MUP-u Kantona Sarajevo.

Samoubistva su izvršena vješanjem - četiri puta, skokom sa visine - dva puta i pucanjem iz vatrenog oružja - jednom.

"Samoubistva su izvršena na području općina Novi Grad - tri, te Stari Grad, Centar, Ilidža i Vogošća - po jedno. Prema spolu, izvršioci su šest muškaraca i jedna žena, od kojih je jedna osoba u dobi do 20 godina, tri u dobi od 20 do 50 godina, a tri osobe su imale više od 50 godina", kazali su u MUP-u KS.

Uz to, 1. aprila je muškarac počinio samoubistvo skočivši sa zgrade u naselju Grbavica, a prekjučer se 40-godišnja žena bacila pod voz u Buća Potoku.

Šest samoubistava u pet dana

Bh. javnost pamti i samoubistvo koja su u posljednje vrijeme počinjena u Tuzli, gdje se prije neki dan skokom sa zgrade ubio 70-godišnji muškarac, te u Drvaru gdje se krajem prošlog mjeseca objesila 72-godišnja starica.

U martu se dogodilo još nekoliko samoubistava u našoj zemlji, a u samo pet dana marta dogodilo se čak njih šest.

Na Kupresu se objesio 55-godišnji muškarac, a na isti način sebi su život oduzeli i 24-godišnji mladić u Bihaću, te 26-godišnjak iz Cazina. Samoubistvo vješanjem tih su dana počinili i 51-godišnjak iz Donje Mahale u Posavini, te optuženi u predmetu Lutka, Benan Dorić (44) iz Sarajeva.

U Sarajevu se tih dana marta ubio i pripadnik SIPA-e Rasim Pljevljak, nakon što je ubio Sadetu Alomerović i teško ranio njenog brata Sameda te se dao u bijeg pred policijom.

Psiholozi kao osnovni uzrok navode neimaštinu i veliku nezaposlenost te apatiju koja vlada u našem društvu. Psihologinja Alma Mahmutović za Klix.ba ističe kako, za razliku od uvriježenih mišljenja, godišnja doba ne igraju preveliku ulogu kada je riječ o samoubistvima.

Bijeg od teške stvarnosti

"Nerijetko se može čuti da se samoubistva češće događaju u proljeće ili na jesen. Međutim, moram reći da to i ne mora igrati veliku ulogu. Tačno je da godišnja doba mogu utjecati na osobe koje pate od šizofrenije. Međutim, znatan broj osoba koje su počinile samoubistvo nisu imale problema sa šizofrenijom. Kada je riječ o našoj zemlji, smatram da je jedan od osnovnih uzroka neimaština i velika nezaposlenost i besperspektivnost", kazala je Mahmutović.

Ona je dodala kako svaka osoba ima različite, odnosno personalne razloge zbog kojih se odluči na samoubistvo.

"Osobe koje se odluče na taj korak jednostavno žele okončati život kako bi pobjegle od teške stvarnosti, ili to učine kada su izložene velikom stresu ili pritisku, jer se ne mogu nositi sa time. Stoga je vrlo važno posmatrati osobe koje imaju određenih problema, koje su povučene i ćutljive i ne žele dijeliti svoje emocije sa drugima. Sa njima je potrebno što više komunicirati i pružiti im podršku kako bi se spriječilo najgore. Vrlo je važno pomoći im da imaju pozitivan osvrt i pogled na život", smatra naša sagovornica.

Također, navela je kako je vrlo bitno da ljudi što više znaju o samoubistvima i njihovim razlozima, kako bi pomogli i sebi i drugima.