Surova svakodnevnica
111

Serija pljački u Sarajevu, radnici za kasama u strahu

Dž.P.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Trgovine, apoteke i kladionice u Sarajevu ponovo su na meti razbojničkih napada. Gledanje u cijev pištolja ili sječivo noža radnicima za kasama je, nažalost, postalo surova svakodnevnica.

Strah koji pretrpe ne može se ničim nadoknaditi. Mnoge radnice zbog šoka koji su doživjele završe na tabletama za smirenje ili se kasnije bore s gubitkom apetita i nesanicom.

Posljednji slučaj razbojništva u Sarajevu zabilježen je sinoć u ilidžanskom naselju Pejton, gdje je opljačkana prodavnica "Konzum".

Sličan scenarij

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pojašnjavaju kako se pljačke svaki put odigravaju gotovo po istom scenariju. Razbojnici uglavnom naoružani vatrenim oružjem upadaju u objekte i rade pojedinačno.

"Na području Kantona Sarajevo u 2019. godini registrovano je 378 razbojništava, što je za 10 ili 2,6% manje u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupno 348 razbojništava evidetiranih po nepoznatom izvršiocu naknadno su rasvijetljena 154 ili 44,2%, što je za 3% više u odnosu na 2018. godinu", rekao je Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a KS.

Pljačke su se ponajviše dešavale u prodavnicama, sportskim kladionicama, potom apotekama, benzinskim pumpama te bankama.

"Sva ova krivična djela izvršena su prijetnjom upotrebom vatrenog oružja, upotrebom noža ili drugog oštrog predmeta kao što je komad stakla ili šrafciger te upotrebom fizičke snage", kazao je Hadžiabdić.

U 2019. godini prijavljen je 161 razbojnik, što je za devet više u odnosu na 2018. godinu, od kojih je 137 povratnika, a 95 je uhapšeno. Osumnjičenima nakon privođenja u prostorije MUP-a Kantona Sarajevo bude određeno 24-satno zadržavanje te većina, nažalost, nakon saslušanja, bude puštena na slobodu.

Pljačke koje su evidentirane od početka godine u Sarajevu:

· 2. februara oko 20:15 sati u ulici Envera Šehovića opljačkana je kladionica Formula

· 2. februara u 18:50 sati u ulici Radnička opljačkana je kladionica Premier World sport

· 28. januara oko 18:30 sati u ulici Mula Mustafe Bašeskije opljačkana je apoteka Eurovita-Pharmacia

· 27. januara oko 20:40 sati u ulici Muftije Džabića opljačkana je trgovina H&M

· 23. januara oko 17:15 sati u ulici Jahijela Fincija opljačkana je prodavnica Amko Komerc

· 23. januara oko 22:30 sati policija je uhapsila maloljetnika zbog sumnje da je na području Novog Sarajeva počinio više pljački

· 22. januara oko 14 sati na Skenderiji je opljačkana apoteka Gral

· 22. januara oko 19 sati u ulici Nurije Pozderca opljačkana je prodavnica Konzum

· 22. januara oko 20 sati u ulici Mula Mustafe Bašeskije opljačkana je podavnica Brojler

· 20. januara oko 17:25 sati u ulici Patke opljačkana je apoteka Al Hana

· 20. januara oko 14:15 sati na Sedreniku je uhapšen A. M. (21) zbog sumnje da je 14. decembra prošle godine opljačkao kladionicu Sport Plus

· 18. januara oko 8:20 sati u ulici Logavina opljačkana je Apoteka Sarajevo

· 16. januara oko 7:45 sati u ulici Nikole Šopa opljačkana je Lutrija BiH

· 14. januara oko 11:25 sati uhapšen je maloljetnik koji je u ulici Azize Šaćirbegović pokušao opljačkati poslovnicu Raiffeisen banke

· 14. januara oko 19 sati u ulici Derviš-paše Bajazidagića opljačkana je prodavnica Mercator

· 9. januara oko 20:55 sati u ulici Džemala Bijedića opljačkana je kladionica Sport Plus

· 8. januara 12:15 sati u ulici Arapova opljačkana je apoteka Al Hana

· 7. januara oko 19:20 sati u ulici Džemala Bijedića opljačkana je prodavnica Mercator

· 6. januara oko 18:30 sati u ulici Derviš-paše Bajazidagića opljačkana je prodavnica Mercator

· 2. januara oko 20:30 sati u ulici Edhema Eke Džubura opljačkana je sportska kladionica Premier

Šta kaže zakon

"Ko upotrebom sile protiv neke osobe ili prijetnjom da će izravno napasti na njen život ili organ oduzme tuđu pokretninu s ciljem da njenim prisvajanjem pribavi sebi ili drugom protupravnu imovinsku korist ili da je protupravno prisvoji, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina. Ako je krivičnim djelom neka osoba s umišljajem teško tjelesno povrijeđena, ili je to krivično djelo učinjeno u sastavu grupe ljudi, ili ako je upotrebljeno oružje ili opasno oruđe, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od najmanje pet godina. Ako je pri učinjenju krivičnog djela neka osoba s umišljajem usmrćena, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora”, stoji u Krivičnom zakonu FBiH.