Crna hronika
46

Šejla Turković svjedočila na suđenju suprugu Zijadu

Piše: F. Bakić
Šejla Turković
Šejla Turković
Šejla Turković, supruga Zijada Turkovića optuženog da je rukovodio zločinačkom organizacijom koja se tereti za više krivičnih djela, danas je u Sudu BiH počela sa svojim svjedočenjem tokom kojeg je ispričala da je kao novinar crne hronike pisala o mnogima, da je uživala u poslovnom okruženju, sve dok Fahrudin Radončić nije odobrio ubistvo Ramiza Delalića.

"Pisala sam o svom suprugu, iako ga tada nisam poznavala. Pisala sam o Naseru Keljmendiju, dok mi on i Fahro nisu zabranili. Pisala sam o Gašiju, a Fahro, iako se hvalio da sam mu desna ruka mi je rekao: on je naša maskota, naša budala, nemoj pisati o njemu. Također, pisala sam i o Darku Elezu i tada nikakvog sukoba između njega i mog supruga nije bilo. Problemi za moju porodicu su počeli nakon Delalićevog ubistva. Znala sam da me prate Albanci na čelu sa Keljmendijem", tvrdi svjedokinja.

Navela je zatim kako joj je Senad Kobilić rekao da neko hoće da je upozna, što je ustvari bio Turković koji joj se tada samo zahvalio što je korektno pratila proces. Kasnije je, kako je ispričala počela živjeti sa Turkovićem, te su se vjenčali 2008., iako nisu patili za formalnostima, ali je na vjenčanju insistirala Zijadova sestra.

"Htjela sam supruga izvući iz noćnog života i kafana. Insistirala sam na tome da navečer bude kući, jer sam mu rekla da smo završili sa momačkim i djevojačkim životom. Jednom je napolju ostao duže nego što je smio. Tada sam ga napustila i otišla kod prijateljice. Kupila sam stan u ulici Behdžeta Mutevelića za 90 hiljada maraka, koji je sada blokiran. U međuvremenu smo se ja i Zijad pomirili jer mi je čvrsto obećao da će se promijeniti“, rekla je Šejla.

Odgovarajući na pitanja advokata Fahrije Karkina, Turković je rekla da je brojač novca, oduzet prilikom pretresa njihove kuće kupljen kada su htjeli otvoriti privatnu mjenjačnicu. Tada je, nastavila je Turković, Ibrahim Hadžibajrić rekao njenom suprugu da se prijavi na tender i da neće biti problema za prostor u Ferhadiji, ali da su izvarani i finansijski i ljudski.

"Niti jedan gram droge, niti jedan fening nisu oduzeti tokom pretresa, niti bih dozvolila da se to drži u mojoj kući. Sve sam spremna ponoviti na poligrafu. To je bila hajka koju je digao Oleg Čavka da su u kući pronađeno tone droge i dva miliona maraka“, rekla je Turković. Potom je pričala da je njen suprug kupio firmu Belamy, a nikako istoimeni objekat koji je općinsko vlasništvo.

"Nisam bila za to da Zijad drži kafanu, a ja da sjedim kući. U međuvremenu se pojavio Koke koji kafanu nije htio unajmiti, već kupiti. Koke nije imao keša, te je dogovor bio da Ziki uplaćuje mjesečno po 5, 10 hiljada maraka“ navela je Turković.

Koke je, prema njenim riječima, kada je Zijad uhapšen, njoj uplaćivao novac na račun koji je blokiran.

"U Tužilaštvu su mu rekli da će mu, ako nastavi da mi plaća, oduzeti mu pasoš i da neće moći da radi. Koke se nije toga pridržavao. Meni je isključeno grijanje, topla voda. Ja mogu jesti kifle, ali moje dijete ne može. Dijete mi je hronično oboljelo od bronhitisa, jer živi u hladnoj kući“, istakla je Šejla.

Svjedokinja je jučer negirala da je njihov blindirani Audi koristio rahmetli Alija Izetbegović, niti bilo ko iz SDA, već su ga nabavili preko izvjesnog Rusmira nakon što su dobili saznanja da dolazi Elezova ekipa da ih likvidira. Ta saznanja su dobili od tužica Čavke, na čemu mu je svjedokinja jedino zahvalna, i Predraga Kurteša. Elez je tražio da Šejla prestane pisati o njemu, zbog čega je preko Anesa Kurbegovića došao do Zijadovog broja telefona i dao im 40 dana. Blindirani Audi je Turković, prema riječima njegove supruge, davao konobarima da ga vozaju, pa čak i Seadu Dumanjiću koji je imao fobiju da neko hoće da ga ubije. Kada je Turković Audi posudio Dumanjiću, navodi Šejla, tada nisu imali čime da bolesno dijete odvedu doktoru.

Govoreći o imovini svog supruga, Turković je rekla da posjeduje kuću u Hercegovačkoj ulici, kuću na Širokači koju je poklonio sestri i da nije imao stanova.

"Zijad je naslijedio puno novca od oca, mislim oko 900.000 maraka. Otac mu je od 1966. radio u Njemačkoj i čuvao je svaki fening za djecu. Nakon smrti Turkovićevog brata, dio je pripao Ziki, a dio njegovoj sestri. U Ulcinju je naslijedio kuću od oca koju je prodao", naglasila je Turković.

Ona će svoje svjedočenje nastaviti 11. aprila, jer je advokat Karkin zatražio prekid, te objasnio da je na ročište došao pod upalom pluća.

Na kraju je predsjedavajući Vijeća Izo Tankić rekao Fadilu Aljoviću da je dobio obavijest iz pritvorske jedinice da se optuženi potukao, napao cimera i nanio mu teške tjelesne povrede i da ovo nije prvi put da pravi incidente u pritvoru. Aljović je negirao da je u zatvoru ikoga udario glavom.

"Tačno je da je bilo nesuglasica, ali kako nekome u tuči mogu izbiti dva zuba, kada taj čovjek nema dva zuba u glavi. Zašto vas iz pritvora nisu obavijestili zbog čega su počele nesuglasice i da je taj čovjek došao i pričao kako u Potočarima sahranjuju cuke. Kako ću ja njega udariti glavom i izbiti mu dva zuba“, zaključio je Aljović.