Posjetio ga advokat
396

Sejfovića čuvaju vezanog i s dugim cijevima, pooštrene mjere u KPZ-u Sarajevo

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što je uhvaćen Amel Sejfović i vraćen u pritvor, pooštren je režim sigurnosti u KPZ-u Miljacka u Sarajevu.

Kako nam je rekao advokat Muhidin Kapo, njegov branjenik je vezan i čuvaju ga čuvari s dugim cijevima. Uspio je obaviti razgovor s njim.

"Izgleda iscrpljeno i ima povrede po licu. Smršao je jer nije jeo nekoliko dana dok je bio u bjekstvu i zamolio je da mu se donese hrana i odjeća", rekao je Kapo za Klix.ba.

Sejfović je u pritvoru jer je optužen za oružanu pljačku Raiffeisen banke na Ilidži 2015. godine u kojoj je, tokom potjere, poginuo biciklista Kemo Bašić. Sada se sumnjiči i za krivično djelo bijeg osobe kojoj je oduzeta sloboda. Tužilaštvo KS dalje istražuje ovaj slučaj. Privedeno je deset osoba, od kojih je četvero u pritvoru, a osumnjičeni su za omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda.

Ne zna se da li će Sejfović biti smješten u samicu, te kakve mjere će mu još biti izrečene s obzirom da je pobjegao iz KPZ-a koristeći oružje i narušio kućni red ove ustanove.

"Bitno je da nije nikoga povrijedio, a za krivična djela će odgovarati u skladu sa zakonom", kazao je Kapo.

Prema Krivičnom zakonu FBiH, članu 355. osoba koja upotrebom sile ili prijetnjom da će izravno napasti na život ili tijelo druge osobe pobjegne iz krivično-popravne ustanove ili zatvora, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina. Ista kazna predviđena je za pomagače, a ako je riječ o grupi onda se može izreći kazne od jedne do osam godina zatvora.

Podsjetimo, Sejfović je uhvaćen jučer u selu Buci kod Visokog nakon dojave mještanina koji ga je vidio kako izlazi iz napuštenog mlina. U akciji koju je koordiniralo Tužilaštvo KS a vodio MUP KS, učestvovali su MUP-ovi ZDK i SBK, Granična policija, SIPA, Federalna uprava policije i OSA.