Crna hronika
0

Sedam privedenih zbog kršenja autorskih prava

FENA
Kao rezultat zajedničke akcije protiv nedozvoljenog korištenja autorskih prava koju su po nalogu Suda BiH provodili djelatnici Državne agencije za istragu i zaštitu, Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, djelatnici Federalne uprave policije podnijeli su danas službene izvještaje protiv sedam osoba, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Izvještaji su podneseni protiv N. A. rođenog 1976. u Foči, D. M. rođenog 1990. u Foči, M. G. rođenog 1956. u Bijeljini, A. N. rođenog 1981. u Sarajevu, R. S. rođenog 1963. u Kumanovu, svi nastanjeni u Sarajevu, zatim A. K. rođenog 1976 u Sarajevu te A. H. rođenog 1979. u Sarajevu zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava.

Prilikom pregleda štandova/prodajnih punktova i automobila osoba koje su vršile prodaju nosača zvuka i slike djelatnici Federalne uprave policije pronašli su i oduzeli 8.238 komada DVD-a, 750 komada CD-a i 1.383 VHS kaseta a to iznosi 10.371 nosača zvuka i slike.

A. K., A. H. i A.N su privedeni i zadržani u pritvoru i predati Tužilaštvu BiH. Također, nadležnom Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo podnesen je službeni izvještaj protiv istih osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo sprječavanje službene osobe u vršenju službene radnje. Oni su, uz prijetnju da će sami uništiti sve nosače zvuka i slike, sprječavali službene osobe da izvrše pregled štandova/prodajnih punktova i automobila.

Nakon što su izvršili svoju prijetnju obaranjem stolova i gaženjem DVD-ova i CD-ova, korištenjem minimalne sile i vezivanjem službene osobe su uspješno realizirale naredbu Suda BiH. U toku su dalje operativno-kriminalističke radnje.