|

Saučesnici milionera Pramoda Mittala pušteni na slobodu, određene im mjere zabrane

Saučesnici milionera Pramoda Mittala pušteni na slobodu, određene im mjere zabrane
51
A. K.
22.11.2019. u 14:09
8
komentara
51

dijeljenja
Saučesnici milionera Pramoda Mittala pušteni na slobodu, određene im mjere zabrane Privođenje članova grupe Pramoda Mittala (Foto: Klix.ba)
Ivan Vukšić, Erna Mehmedović, Ivana Bunoza i Mato Pavković, koji su prema tvrdnjama Tužilaštva TK članovi kriminalne grupe milionera Pramoda Mittala koja je pštetila kompaniju GIKIL u Lukavcu, danas su odlukom Kantonalnog suda u Tuzli pušteni na slobodu, uz određene mjere zabrane.
Kantonalni sud u Tuzli nakon ročišta je donio rješenje kojim se osumnjičenim osobama za krivična djela organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja u proširenoj istrazi Kantonalnog tužilaštva u Tuzli kojim im umjesto pritvora, kao najteže mjere obezbijeđenja prisustva osumnjičenih tokom krivičnog postupka, određuju različite mjere zabrane, te ih pustio da se brane sa slobode.

"Osumnjičenoj Erni Mehmedović je određena mjera zabrane obavljanja dužnosti sekretara ili drugih odgovornih dužnosti u GIKIL-u, dok su osumnjičenim Ivanu Vukšiću, Ivani Bunoza i Mati Pavkoviću izrečene mjere zabrane poduzimanja bilo kakvih poslovnih aktivnosti, zabrana članstva u Nadzornom odboru ili obavljanja bilo kojih drugih o dužnosti u ovom privrednom društvu sve dok za to postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude. Također, izrečena je i mjera zabrane komuniciranja i sastajanja ovih osumnjičenih osoba međusobno, kao i četiri osumnjičena sa Pramod Mittalom i drugim osumnjičenim osobama u ovom predmetu", kazao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arautović.Također, Vukšiću, Bunozi i Pavkoviću se zabranjuje prelazak državne granice BiH najduže do pravosnažnosti presude, dok je za sve četiri osumnjičene osobe naređeno da se jednom sedmično javljaju u nadležnu policijsku stanicu u mjestu prebivališta.

U obrazloženju odluke suda je navedeno da, po ocjeni ovog suda, dokazi koji su prikupljeni tokom dosadašnje istrage ukazuju na osnovanu sumnju da su ove osobe počinile krivična djela koja su navedena u proširenju istrage i da su pokazali upornost u činjenju ovih radnji iako su bili svjesni da su organizatoru grupe Pramod Mittalu ranije izrečene različite mjere zabrane poduzimanja bilo kakvih poslovnih aktivnosti ili dužnosti u GIKIL-u.

Privođenje članova grupe Pramoda Mittala (Foto: Klix.ba) Privođenje članova grupe Pramoda Mittala (Foto: Klix.ba)


Također, u rješenju je navedeno da sud nalazi da postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo, ali je sagledavajući sve okolnosti, odlučeno da se ne primjenjuje najteža mjera pritvora, kao mjera obezbijeđenja prisustva osumnjičenih, nego da se isto može postići blažim mjerama zabrana koje su izrečene. Navedeno je i da ukoliko osumnjičeni prekrše mjere zabrane da im se može odrediti mjera pritvora.

Mehmedović, Vukšić, Bunoza i Pavković su osumnjičeni da su postali članovi kriminalne grupe koju je organizovao bivši predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a Pramod Mittal."Osumnjičeni su da su svjesno djelovali u cilju daljeg sticanja protivpravne imovinske koristi vođi grupe Pramodu Mittalu, kao i da on i dalje ostvaruje potpunu kontrolu nad imovinom GIKIL-a iako je pod mjerama zabrane preduzimanja bilo kakvih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti u GIKIL-u, ali i da sebi pribave korist na način da su im u 2019. godini enormno povećana primanja i naknade za obavljanje funkcija u GIKIL-u", istakao je Arnautović.

Iako su znali da je nad firmom GSHL otvoren likvidacioni postupak i da je postavljen stalni likvidator koji jedino može zastupati GSHL, svjesni također da je Mittal pod istragom Tužilaštva TK kao vođa grupe za organizovani kriminal, nezakonito su sazvali skupštinu društva, imenovali Nadzorni odbor i donosili nezakonite odluke po nalogu Mittala i na taj način dodatno ugrožavali poslovanje GIKIL-a, uz to svjesni i da je Općinski sud u Tuzli u septembru donio privremene mjere o zabrani provođenja odluka skupštine društva, navode iz Kantonalnog tužilaštva.Istraga u ovom predmetu je ranije otvorena protiv više odgovornih osoba u menadžmentu ili nadzornim odborima GIKIL-a u periodu od 2003. do danas, koji su osumnjičeni za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom ovlasti u privrednom poslovanju i zloupotreba položaja i ovlaštenja, a vezano za neispunajvanje ugovornih obaveza GSHL prema GIKIL-u u višemilionskom iznosu, te za nezakonito izvlačenje novca iz ove lukavačke kompanije u iznosu od skoro 21 milion KM.

Istragom je obuhvaćena i kćerka Pramoda Mittala Shristi Mittal koju pripadnici MUP-a TK prije nekoliko dana nisu mogli uhapsiti, jer je izvan BiH. Tužilaštvo TK još uvijek nije donijelo odluku o tome da li će za njom biti raspisana potjernica.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...