MUP KS
0

Sarajlija i Zeničanin uhapšeni zbog krađe automobila

Piše: A. Kovač
Radeći na rasvjetljavanju krivičnih djela teških krađa automobila na području Kantona Sarajevo, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili su 30 – godišnjeg Mehmeda Bešliju iz Sarajeva i 26 – godišnjeg Sadbera Mrkaljevića iz Zenice.

Oni su sa 32-godišnjim Sanelom Karahmetom iz Zenice, koji se trenutno nalazi u bjekstvu, na području općine Ilijaš, ukrali dva automobila i od vlasnika na ime povrata pokušali iznuditi novac. Nakon kriminalističke obrade Bešlija i Mrkaljević će biti predati u nadležnost tužiocu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, dok policija i dalje traga za Karahmetom.

Mrkaljević, Karahmet i Bešlija su odranije poznati policiji po različitim krivičnim djelima, a Bešlija je i u decembru prošle godine bio uhapšen zbog sumnje da je ukrao najmanje tri automobila i na ime otkupnine iznuđivao novac od vlasnika Č. R, Ž. I. i T. E.

Policija je tada pretresom njegove kuće i pomoćnih objekata pronašla i određene predmete koji potiču iz krađa.

Inače, tokom 2009. godine na području Kantona Sarajevo, prema podacima MUP-a KS, ukradeno je 887 automobila. Međutim, 287 automobila je pronađeno i vraćeno vlasnicima. Pripadnici MUP-a KS su pronašli 55, MUP-a RS - 25, ostalih kantonalnih MUP-ova – šest, uz novčanu nadoknadu vraćeno je - 85, a 116 automobila vlasnici su pronašli sami.

Zbog sumnje da su učestvovali u krađama automobila policija je nadležnom tužilaštvu tokom 2009. godine podnijela službene izvještaje protiv 96 osoba.