BH Pošta nadoknađuje štetu
0

Sarajevski poštar-kockar suspendovan s posla

Piše: A.Kovač
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Poštar iz Sarajeva Benjamin S. koji je prokockao novac namijenjen za isplatu penzija suspendovan je s posla, a protiv njega je sarajevsko Kantonalno tužilaštvo otvorilo istragu. Prema najnovijim informacijama poštar je prokockao tačno 44.000 KM.

“Za takvo teško krivično djelo automatski ide suspenzija s posla, protiv njega će se sutra otvoriti disciplinski postupak, a naravno policija i sarajevsko Kantonalno tužilaštvo rade svoj posao, te će biti i krivično gonjen. Prokockani novac nadoknadit će BH Pošta iz svojih sredstava do okončanja krivičnog postupka nakon kojeg će najvjerovatnije presuda biti da prokockani novac poštar mora vratiti BH Pošti”, kazala je u izjavi za Sarajevo-x.com Alisa Lekić, portparol BH Pošte, dodajući da penzioneri u svakom slučaju neće biti oštećeni.

Naime, poštar je kako saznajemo, umjesto penzionera potpisivao čekove kao da je penziju dostavio, a ustvari je navodno novac uzeo i uložio u jednu od sportskih kladionica u Vogošći.

Iako je u prvim informacijama bilo saopćeno da se poštar sam predao policiji, Lekićeva je kazala da je ustvari interna kontrola BH Pošte utvrdila šta je poštar radio, te ga prijavila policiji.

Prema riječima Jasmine Iftić, portparola sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, poštar je Tužilaštvu predat u petak, tužilac Oleg Čavka ga je saslušao i protiv njega je otvorena istraga zbog sumnje da je počinio krivično djelo pronevjera u službi.

S obzirom da nije bilo zakonskog osnova za zadržavanje, te da nije ranije krivično gonjen, nakon saslušanja u Tužilaštvu, poštar je pušten da se brani sa slobode.