Crna hronika
42

Sarajevska policija traga za pljačkašem koji je iz banke odnio 30.000 KM

Piše: E. F.
Opljačkana poslovnica na Ciglanama (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Opljačkana poslovnica na Ciglanama (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sarajevska policija i danas nastavlja intenzivnu potragu za razbojnikom koji je jučer uz prijetnju pištoljem opljačkao poslovnicu Intesa Sanpaolo u sarajevskom naselju Ciglane.

Podsjećamo, pljačka se dogodila oko devet sati ujutro na Merhemića trgu, a nepoznata osoba se nakon prijetnje vatrenim oružjem udaljila u nepoznatom pravcu.

Iako zvanične potvrde o količini ukradenog novca još uvijek nema, prema nezvaničnim informacijama, lopov je odnio oko 30.000 KM.

Cijela pljačka trajala je svega 40 sekundi, a policija je opis pljačkaša dobila zahvaljujući očevicima cijeloga događaja. Tako, u skladu sa njihovim tvrdnjama, utvrđeno je da je pljačkaš visok oko 170 cm, a na sebi je imao farmerice, sivu duksericu i crni kačket na glavi.

Policija je nakon pljačke izuzela i snimak videonadzora iz banke koji će biti od pomoći u identifikaciji izvršioca.

Inače, ista poslovnica u kojoj je tada bila druga banka bila je meta pljačkaša u dva navrata tokom 2011 godine kada je na isti način izvršeno razbojništvo nad uposlenim radnicima. Razbojnici su tada identifikovani i uhapšeni. Jedan od njih, A. D. iz Sarajeva je i priznao pljačku banke.

Inače, prema izvještaju sarajevske policije, na području Kantona Sarajevo u 2014. godini registrovano je 599 krivičnih djela razbojništva a više od polovine je počinjeno u prodavnicama i drugim poslovnim prostorima.

Navedena djela izvršena su prijetnjom upotrebe vatrenog oružja prijetnjom i upotrebom noža ili drugog oštrog predmeta. Za ukupno 239 ovih djela ili 39,9%, identifikovan je osumnjičeni izvršilac.