{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevska djeca od 16 godina već nose pištolje

S
30.10.2009. u 07:17
0
32
Sarajevska djeca od 16 godina već nose pištolje
0
Sarajevska djeca od 16 godina već nose pištolje
Hapšenje 16 – godišnjeg L. A. kod kojeg je sarajevska policija u utorak pronašla pištolj sa okvirom bez municije još jednom je izazvalo reakcije kod javnosti i pitanje odakle maloljetnim osobama oružje.
Samo u prvih devet mjeseci ove godine sarajevska policija je kod sedam maloljetnika pronašala oružje. U tri slučaja radilo se o pištoljima, a u četiri o oružju za koje se uopće ne može dobiti odobrenje, kao što su razne vrste puški.

Prema Krivičnom zakonu Federacije BiH maloljetnici postaju krivično odgovorni od 14 godina. Međutim, maloljetnicima od 14 do 16 godina ne može se izreći kazna maloljetničkog zatvora nego samo odgojne mjere.

Od 16 do 18 godina odnosno starijim maloljetnicima zatvorska kazna po Krivičnom zakonu Federacije BiH se može izreći samo ako je osoba počinila krivično djelo za koje je zaprijećena kazna pet ili više godina zatvora, a što znači da se maloljetnicima koji samo posjeduju oružje odnosno nisu njime počinili neko drugo krivično djelo poput ubistva, također ne može izreći zatvorska kazna.

„Policija jedino što može uraditi kada su u pitanju maloljetnici i oružje jeste ako ima dojavu da neki maloljetnik ima oružje, otići na lice mjesta, provjeriti da li je dojava tačna, ako jeste, oduzeti oružje i uhapsiti maloljetnika, te podnijeti izvještaj Tužilaštvu protiv njega. Međutim, bitno je preventivno djelovati odgojnim mjerama, a odgojne mjere trebaju poduzeti roditelji, kao i nastavnici i učitelji u školama“, kazao je Irfan Nefić, portparol MUP-a KS.

Nefić je još jednom naglasio da bi se pooštravanjem sankcija za nelegalno posjedovanje oružja, kao i dosljednjim izvršavanjem sankcija, najvjerovatnije, smanjio i broj osoba koje bi posjedovale nelegalno oružje.

Roditelji ne odgovaraju krivično za postupke djece od 14 do 18 godina. Međutim, ako roditelji ostave oružje na mjestu dostupnom djeci, te maloljetnik ispod 14 godina počini krivično djelo tim oružjem, roditeljima se može izreći kazna za krivično djelo izazivanje opće opasnosti.

„Nažalost djeca danas imaju pogrešne idole identifikacije, pa se dešava da su djeci idoli osobe sa kriminogenim ponašanjem. Roditelji moraju prije svega oružje ostavljati na mjesto koje nije dostupno djeci, a potom razvijati i svijest kod djece o opasnosti oružja. Nažalost i kod mnogih roditelja nije svijest razvijena, te ostavljaju oružje na vidljivim mjestima i naravno djeca koja ne znaju rukovati oružjem dođu do njega i onda to često ima i tragičan kraj“, kazala je Alma Bravo-Mehmedbašić, neuropsihijatar iz Sarajeva.

Prema riječima Bravo-Mehmedbašić većina ubistava se počini u afektu, te da u tom momentu osoba nema oružje kod sebe ne bi ni počinila ubistvo.

„Naravno tu su i škole u kojima, također, djecu treba edukovati o opasnosti oružja, kao i usaditi im prave moralne vrijednosti“, dodala je Bravo-Mehmedbašić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: