Akcija Odjela za narkomaniju
0

Sarajevo: Zaplijenjeno 11 kg 'trave', uhapšena četvorica

Piše: N. J.
Zaplijenjena droga, mobiteli, municija... (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Pripadnici Odjela za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga MUP-a Kantona Sarajevo proteklog su vikenda lišili slobode šest osoba koje se sumnjiče za proizvodnju i promet droge, dok se jedna od njih sumnjiči i za nedozvoljeno držanje oružja.

Ovom prilikom policija je zaplijenila 11 kilograma marihuane, a pretresla je više stanova na području Novog Sarajeva i Ilidže te izuzela još 70 grama amfetamina, 12 mobitela, pištoljsku municiju, novac od prodaje droge. Policija je, između ostalog, ustanovila da su osumnjičeni koristili rent-a-car vozila za prodaju droge.

Tužilaštvu su nakon privođenja prijavljene četiri osobe, dok su preostale dvije puštene na slobodu. Tužilaštvu su prijavljeni Muhamed Mehmeti (1978) iz Sarajeva, gdje je i nastanjen, Damir Dočkal (1978) iz Sarajeva, Blerim Tači rođen 1977. u Beranima, nastanjen u Sarajevu, te Eniz Lončarić (1979) iz Sarajeva. Mehmeti se sumnjiči i za nedozvoljeno držanje oružja. Na slobodu su pušteni B. A. (1988) rođen u Mostaru, nastanjen u Jablanici i E. S. (1979) iz Mostara.

Kako je na pres-konferenciji u zgradi MUP-a Kantona Sarajevo istaknuo policijski glasnogovornik Irfan Nefić, sumnja se kako je ova šestorka dogovarala i preprodavala marihuanu i amfetamin na području Kantona Sarajevio i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Načelnik Odjela Adil Mulić je naveo da kilogram marihuane košta oko 3.000 KM, dok prepakovan u paketiće na ulici može dostići i 10.000, što znači da zaplijenjena droga vrijedi i do 110.000 KM.

"Djeca počinju od mlijeka, a narkomani od trave", naveo je Mulić, želeći otkloniti svaku špekulaciju o "lakim" i "teškim" drogama.

Policija, kako je istaknuto, nastavlja raditi na rasvjetljavanju djela koje je činila ova grupa.