Napušteni objekat
290

Sarajevo: Zapaljena kuća u Doglodima, policija sumnja na migrante

M. G.
Mjesto požara u Doglodima (Foto:SRNA)
Mjesto požara u Doglodima (Foto:SRNA)
U požaru koji se danas dogodio u sarajevskom naselju Doglodi, oštećena je kuća Borislava Berjana, koji trenutno živi u Višegradu.

Kako nam je rečeno iz MUP-a KS, požar je buknuo u napuštenom i poludevastiranom stambenom objektu, a sumnja se na migrante koji su se u napuštenu kuću vjerovatno sklonili od hladnoće.

"Prema preliminarnim rezultatima vještaka postoji osnovana sumnja da je požar izazvao ljudski faktor. Policija radi na rasvjetljavanju ovog slučaja i pronalasku odgovornih", rečeno nam je iz MUP-a KS, uz napomenu da postoji sumnja da su za požar odgovorni migranti koji ulaze u napuštene objekte i pale vatru kako bi se zagrijali.

Inače, vlasnik tvrdi da je ovo treći put kako se u njegovoj kući dešava požar, a mediji iz RS-a prenijeli su njegovu izjavu u kojoj tvrdi da mu je kuća zapaljena jer je Srbin.

Zbog svega ovoga oglasio se i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić, koji je apelovao na policiju i nadležne institucije da se počinioci pronađu i kazne.

"Preostali Srbi koji žive u naselju Doglodi nakon svih ovih napada ne osjećaju se bezbjedno i u stalnom su strahu za život i imovinu. Tragično je i žalosno da smo, 25 godina nakon ratnih sukoba, svjedoci ovakvih brutalnih napada na povratnike i njihovu imovinu. Mir i suživot nemaju alternativu, a ovakvi napadi direktan su atak na povratak, pomirenje i mirno i bezbjedno društvo", navodi se u saopćenju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.